Tips van een expert: zo houd je sporten écht vol

Veel Nederlanders hebben het goede voornemen om te gaan sporten. In januari begeven mensen zich volop naar de sportschool en halen ze hun verstofte hardloopschoenen uit de kast. Februari is echter de maand dat velen de handdoek alweer in de ring gooien. Personal trainer Guy van der Reijden geeft tips over hoe je sporten vol kunt houden.

“Vaak gaat het fout omdat mensen meteen resultaat willen zien, wat natuurlijk niet realistisch is. Je kan bijvoorbeeld niet in twee weken afvallen. Vervolgens zijn ze teleurgesteld in wat ze bereikt hebben en haken ze af”, vertelt oprichter van 3SIXTY5 Personal Training Guy aan Nieuws.nl. Hij weet waar hij over heeft, want hij traint al vijftien jaar sporters en bekende Nederlanders. Model Kim Feenstra, presentatrice Renate Gerschtanowitz en voetballer Demy de Zeeuw zijn onder meer klanten van hem.

Guy-van-der-Reijden-HQ-Guy-van-der-Reijden
Guy van der Reijden | Foto: Guy van der Reijden

Tips van Guy om sporten vol te houden:

  1. Wees realistisch

    “Het is belangrijk om een realistisch doel te stellen en vooral geduld te hebben. Als je bijvoorbeeld in één maand tien kilo wilt kwijtraken, zal dat niet lukken. Het niet behalen van je doel zal demotiverend werken. Geef jezelf liever lang de tijd om je doelstelling te behalen, dan dat je een krappe deadline stelt. Als je mogelijk je doel eerder bereikt, zal het je alleen maar een trots gevoel geven. Het werkt ook motiverend als je je gestelde doel in de tijd die je daarvoor hebt uitgetrokken, behaalt.”

  2. Stap voor stap

    “Het is belangrijk om niet te focussen op het eindresultaat, want het duurt een tijd voordat je dat hebt behaald. Sta stil bij kleine overwinningen. Het feit dat je broek minder strak zit, je meer conditie hebt of sporten een vast onderdeel wordt van je leven, zijn overwinningen waar je trots op mag zijn. Het is ook aan te raden om kleine doelstellingen op te stellen. Kijk naar je einddoel en deel deze op in behapbare stukjes.”

  3. Maak plezier

    “Kies niet een sport die populair is of waar je de meeste calorieën mee verbrandt, maar een sport die je leuk vindt. Je kan bijvoorbeeld wel gaan hardlopen, maar als je daar geen zak aan vindt, stop je er na een paar weken weer mee. Het beste sportprogramma is degene die je het langst volhoudt, niet waarmee je het snelste resultaat boekt.”

  4. Betrek je levenspartner bij het sporten

    “Uit onderzoek is gebleken dat sporten makkelijk is vol te houden als je levenspartner ook sport. Je hoeft niet per se samen te trainen of dezelfde sport te beoefenen, maar het is wel belangrijk dat je op één lijn zit. Je kunt elkaar ondersteunen en je zal thuis geen weerstand ondervinden als je bijvoorbeeld een bezoekje aan de sportschool wilt brengen.”

  5. Sla een vette hamburger over

    “Eet gezond. Sporten en gezonde voeding hangen namelijk met elkaar samen en versterken elkaar. Als je ’s middags hebt gesport, zal je minder snel een zak chips opentrekken; en als je lui op de bank zit met een ongezonde snack, zal je minder snel gaan sporten. Een valkuil van sommige mensen is wel dat ze zichzelf belonen voor een training met een groot stuk appelgebak. Het is belangrijk om hiervoor te waken.”

  6. Je bent zelf verantwoordelijk

    “Houd goed in je achterhoofd dat je zelf verantwoordelijk bent voor het resultaat. Veel mensen leggen de verantwoordelijkheid bij externe factoren en haken af als het regent, de sportschool dicht is of hun sportmaatje ziek is. Besluit om ondanks de eerdere genoemde punten toch te gaan sporten. Als je zo’n obstakel hebt overwonnen, wordt je mentaal sterker en zal je de volgende keer als er weer wat voorvalt eerder gaan sporten.”

  7. Sport regelmatig

    “Het is belangrijk om ongeveer drie keer per week te trainen. Als je minder sport zal je geen resultaat boeken, waardoor je motivatie verdwijnt en je afhaakt.”

  8. Visualiseer waarom sporten belangrijk is

    “Het helpt om ergens een reminder op te hangen waarom het voor jou belangrijk is om te sporten. Zo hing op de koelkast van een klant een afbeelding van een achtbaan. Het herinnerde hem eraan waarom hij was gaan sporten: hij mocht niet in een achtbaan van de Efteling, omdat de beugel niet meer dicht kon. Ook kan het helpen om bijvoorbeeld een afbeelding van het lichaam van een Victoria’s Secret-model op te hangen.”

  9. Maak tijd

    “Vaak geven mensen tijdgebrek als excuus om niet te gaan sporten. Meestal is het echter wel mogelijk om tijd vrij te maken om te sporten. Ga na waar je minder tijd aan kunt besteden; besteedt bijvoorbeeld in plaats van tien uur, vijf uur per week aan social media. Opeens heb je tijd zat om te trainen!”

Gerelateerd

  • Recycle Sint: geef speelgoed een tweede leven

  • Awareness: Kinderen en Medicijnen

  • Waarom is je slaaphouding belangrijk?

  • Stichting Achterblijvers zet zich in voor mensen in een gedetineerde relatie