Steeds meer ouders kiezen voor vaste oppas in plaats van kinderopvang: wat zijn de voordelen?

Voor werkende ouders is de zorg voor de kinderen soms best een uitdaging. Afgezien van dat de kinderopvang niet goedkoop is, zijn de wachtlijsten ook nog eens vaak lang. Oppasbureaus krijgen steeds meer vraag naar hun diensten en uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) blijkt dat het in huis nemen van een au pair ook onder Nederlandse gezinnen steeds populairder aan het worden is. Twijfel je zelf nog over de beste optie voor je kinderen? Dit zijn de voordelen van een vaste oppas op een rijtje. 

Flexibiliteit en persoonlijke aandacht

Een van de belangrijkste voordelen van een vaste oppas of au pair is de flexibiliteit die ze bieden. In tegenstelling tot de kinderopvang, waar vaak strikte openingstijden gelden, kunnen ouders met een vaste oppas of au pair vaak een meer flexibel schema regelen dat beter past bij hun behoeften. Dit is vooral handig voor ouders met onregelmatige werktijden of avonduren.

Bovendien biedt een vaste oppas of au pair persoonlijke aandacht aan de kinderen. In een kinderopvangcentrum wordt de aandacht verdeeld over meerdere kinderen, waardoor individuele aandacht beperkt kan zijn. Met een vaste oppas of au pair kunnen kinderen een hechtere band opbouwen, waardoor ze zich meer op hun gemak voelen en zich beter kunnen ontwikkelen.

Vertrouwdheid en continuïteit

Een ander voordeel van het hebben van een vaste oppas of au pair is de vertrouwdheid die ze bieden. Kinderen gedijen vaak goed in een vertrouwde omgeving met vertrouwde gezichten. Door een consistente verzorger te hebben, kunnen kinderen een gevoel van veiligheid en vertrouwdheid opbouwen, wat hun emotionele welzijn ten goede komt.

Bovendien zorgt een vaste oppas of au pair voor continuïteit in de opvoeding en routines van de kinderen. Ze zijn bekend met de gewoonten, regels en voorkeuren van het gezin, waardoor er minder veranderingen zijn in de dagelijkse routine van de kinderen. Dit kan helpen bij de ontwikkeling van stabiliteit en structuur in het leven van een kind.

Individuele aanpassing en educatie

Een van de voordelen van een vaste oppas of au pair is de mogelijkheid om de zorg op maat te maken naar de behoeften van elk kind. Elke oppas of au pair kan zich aanpassen aan de individuele behoeften, interesses en ontwikkelingsstadia van de kinderen. Dit kan variëren van hulp bij huiswerk tot het organiseren van educatieve activiteiten die zijn afgestemd op de interesses van het kind.

Bovendien kunnen oppassen of au pairs een andere culturele achtergrond hebben, wat een verrijkende ervaring kan zijn voor de kinderen. Ze kunnen nieuwe talen, tradities en gewoonten introduceren, waardoor kinderen een bredere horizon krijgen. 

Betere communicatie en betrekking

Met een vaste oppas of au pair is er vaak sprake van een nauwere communicatie tussen ouders en verzorger. Ouders kunnen regelmatig overleggen met de oppas of au pair over de ontwikkeling, behoeften en gebeurtenissen van hun kinderen. Dit open communicatiekanaal draagt bij aan een beter begrip van de kinderen en zorgt voor een goede afstemming in de opvoeding.

Persoonlijke situatie

De keuze voor een vaste oppas of reguliere kinderopvang is afhankelijk van je persoonlijke situatie en wensen. Ook kinderopvangcentra hebben voordelen en kunnen een gestructureerde omgeving bieden waar veel ruimte is voor interactie met andere kinderen. Maar voor wie de voorkeur heeft voor individuele aandacht en voor wie nog steeds op een wachtlijst staat, kan een vaste oppas een uitkomst bieden. 

Gerelateerd

  • Beledigend Zara-shirtje uit de collectie gehaald

  • Directeur UN Women Nederland Marije Cornelissen over gendergelijkheid en klimaatverandering: ‘‘Overbevolking kan worden tegengegaan wanneer meisjes toegang hebben tot onderwijs’’

  • In de spotlight: medisch tatoeëerder Brigitte Drost

  • In de spotlight: Vivienne Westerhoud van Mamas en Haar eigen zaak!