In de spotlight: Petra van Vliet van Powershoot Academy

Toen Petra van Vliet als kind altijd met een cameraatje rondliep, had ze nooit gedacht dat ze hier haar werk van zou maken. Ze was een onzeker kind en had fotografie nodig om daar overheen te komen. “Ik nam altijd foto’s van mezelf met de zelfontspanner, want ik wilde weten wie ik was.”

In de tijd dat Petra opgroeide, moest je nog een fotorolletje kopen. “Ik mocht drie keer per jaar van mijn ouders een rolletje kopen. Ik kleedde mij samen met een vriendinnetje mooi aan en vervolgens maakten we foto’s van elkaar. Ik heb veel foto’s van mezelf in de achtertuin met vreemde kleding aan. Ik heb de selfie uitgevonden.”

Petra ging een paar jaar als reisleidster werken en was vaak in Azië. Daar maakte ze continu foto’s, wat voor haar een manier is om herinneringen vast te leggen. “Ik kwam achter mijn eigen technische beperkingen. Ik ben toen een cursus fotografie gaan doen. Toen bleek dat ik talent had, ben ik naar de fotoacademie gegaan.”

Haar eerste grote opdracht was drie maanden lang de cast van een show over Ramses Shaffy volgen. “Als net beginnend fotograafje was dat best wel een ding.” Volgens Petra heb je talent voor fotografie als je de dingen net even anders ziet. “Je ziet een compositie, je hebt oog voor details en je brengt iets dusdanig in beeld dat het mooi is. Toen ik eenmaal de technieken had geleerd, maakte ik niet meer per ongeluk mooie foto’s, maar bewust.”

“Veel mensen vinden het niet leuk om gefotografeerd te worden”

In 2006 ontwikkelde Petra Powershoot, waarmee ze mensen van hun camera-angst afhelpt. “Veel mensen vinden het niet leuk om gefotografeerd te worden. We hebben het idee dat we leuk of mooi moeten zijn en altijd moeten lachen. Daarbij heeft de gemiddelde mens een minder positief zelfbeeld. Het uiterlijk is zo belangrijk geworden.”

Naast portretfotografie geeft Petra graag les. “Stiekem vind ik lesgeven het allerleukste. Mijn talent is dat ik ingewikkelde onderwerpen simpel kan vertellen, zodat het voor iedereen begrijpelijk is.” Na acht jaar lang groepjes mensen leren te fotograferen, is Petra begonnen met online trainingen voor fotografie voor beginners onder de naam Powershoot Academy. “Ik kan dan in één keer mijn verhaal vertellen en vervolgens heb ik alle tijd om foto’s te beoordelen.”

Voor iedere cursus trekt Petra wel tussen de drie- en vijfhonderd mensen per cursus. Wat zijn volgens haar de meest gemaakte fouten? “De meeste foto’s zijn niet scherp of onderbelicht. Er zijn standaard acht dingen die mensen altijd fout doen.”

De acht meest gemaakte fotografiefouten en hoe je ze kunt voorkomen

Petra fotografeert zichzelf nog steeds regelmatig, omdat ze het belangrijk vindt om de groei in haarzelf te zien en vast te leggen. “Voor mij is fotografie magisch, waarmee je momenten en mensen vast kunt leggen om nooit meer te vergeten. Je gaat anders naar jezelf en de wereld om je heen kijken. Fotografie gaat veel verder dan een camera, de techniek en een plaatje vastleggen.”

Gerelateerd

  • Vluchtelingen. En nu?

  • Lingeriewinkel combineert op unieke wijze on- en offline winkelen

  • Poepdokter Nienke Gottenbos: “Alles staat of valt met voeding, maar dat willen mensen meestal niet horen”

  • Oppassende opa’s en oma’s: zo behoud je een goede relatie met hen