In de spotlight: Inge Broekx van ELANCE Academy

Het is 8 maart weer zover: Internationale Vrouwendag. Dit jaar staat deze dag in het teken van vrouwen die met huiselijk geweld te maken hebben gehad en nu krachtig in het leven staan. Krachtig en onafhankelijk in het leven staan, dat is ook het doel van ELANCE Academy, waar Inge Broekx als projectmanager werkzaam is. “Wij creëren kansen voor jonge meiden, en inspireren en motiveren hen om de sterke vrouw in zichzelf te vinden.”

Inge heeft lange tijd in de Jeugdzorg gewerkt en is sinds 2011 werkzaam bij ELANCE Academy. “Ik ben een groot voorstander van preventief te werk gaan. Met onze coaching programma’s voor jonge meiden richten we ons op onderwerpen die belangrijk zijn in het leven van een pubermeisje. Het is belangrijk dat we als vrouwen onafhankelijk zijn en goed voor onszelf kunnen zorgen. Dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend en heeft ook met de kansen die je krijgt te maken. Met onze programma’s richten we ons op een aantal thema’s: cultuur en identiteit, weerbaarheid en zelfbewustzijn, opleiding, werk en toekomst, gezonde leefstijl en talentontwikkeling. Vooral het laatste is belangrijk, zodat meiden kunnen werken aan een positief zelfbeeld.”

ELANCE Academy coacht alleen al dit jaar 150 meiden in het Young programma uit Amsterdam en omstreken en heeft momenteel zeventig studenten die stage lopen. “We koppelen een meisje aan een coach, die tussen de 18 en 27 jaar is. Dit zijn UvA-, HBO- en MBO-studenten, die een jaar lang stage bij ons lopen. Voor een periode van 21 weken doen ze elke week een één op één activiteit. Wat mij opvalt is dat veel jonge meiden denken dat ze niet veel kunnen bereiken in het leven, omdat ze bijvoorbeeld ‘maar een vmbo-diploma’ hebben. Ze hebben te weinig vertrouwen in zichzelf en gaan zich dan op jongens richten, denkende dat het met een vriendje beter wordt.”

ELANCE biedt verschillende programma’s aan voor meiden en jonge vrouwen vanaf 12 tot en met 27 jaar. Het programma XL is bijvoorbeeld voor meiden tussen de 18 en 27 jaar, die zes maanden lang een interne training krijgen, waarbij ze ook gecoacht worden door een topvrouw uit het bedrijfsleven. “Wij geloven erg in rolmodellen. Dit wil niet zeggen dat je supergeslaagd moet zijn. Het kan ook om hele kleine dingen gaan. Het is juist die persoonlijke aandacht wat zoveel impact heeft. Het feit dat iemand vier uur per week aandacht voor jou heeft, dat is nogal wat. Laats zei een meisje dat ze mede door onze coaching weer met de bus durft te rijden. Dit durfde ze lange tijd niet, omdat ze altijd in de bus werd gepest. Het gaat dus ook echt om het vergroten van de weerbaarheid.”

“Je hoeft niet in de problemen te zitten om bij ons te komen”

De meiden komen via scholen, GGZ, mentoren, Jeugdzorg of ouderkind adviseurs bij ELANCE Academy terecht.  “Ze zitten er niet altijd op te wachten, en het kan hierdoor veel energie en tijd kosten om een band op te bouwen. Maar uiteindelijk komt het altijd goed. Je hoeft niet in de problemen te zitten om bij ons te komen. Het is laagdrempelig en alle soorten meiden komen hier. Er zitten soms schrijnende gevallen tussen met problematische thuissituaties. Als de meiden thuis geen aandacht krijgen, kunnen ze op straat gaan ronddwalen. Ook komen er steeds vaker nieuwkomers, meiden die net in Nederland zijn komen wonen.”

Foto: ELANCE Academy

In september gaat ELANCE Academy uitbreiden naar Den Haag. “We zouden graag een landelijke uitrol willen naar de grote steden. Wij willen de WOMEN Inc. zijn voor jonge meiden. Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, geven we in Amsterdam-Oost een workshop over je kwaliteiten. Het is voor alle vrouwen, want stilstaan bij je eigen kwaliteiten, dat is toch voor iedereen goed?”

Gerelateerd

  • Sanne droeg uit liefde een baby voor een homostel

  • H&M gaat samenwerken met Louvre

  • In de spotlight: journalist Milou Deelen

  • Karen van Riel: “In mijn hart ben ik echt een verkoper”