Sporten als zwangere vrouw: goed voor de gezondheid van moeder én baby

Vroeger werd veelal gedacht dat sporten als zwangere vrouw slecht was voor de gezondheid. Dit blijkt echter niet waar te zijn: sporten tijdens de zwangerschap is juist heel bevorderlijk voor de gezondheid van zowel moeder als baby. Steeds meer vrouwen die in verwachting zijn ontdekken dan ook de voordelen die sport kan hebben voor een aangenaam verloop van de zwangerschap.

Sporten als zwangere vrouw is heel goed voor de gezondheid van zowel moeder als baby. Aanbevolen sporten voor zwangere vrouwen zijn bijvoorbeeld wandelen, badminton, zwemmen, lichte gymnastiek en yoga. Vooral het beoefenen van yoga biedt veel voordelen tijdens de zwangerschap. Stretchen, meditatie en direct contact met je ongeboren kindje kunnen ervoor zorgen dat je ontspannen naar je bevalling toeleeft. Prenatale yoga is bovendien een uitstekende manier om een goede houding en ademhaling onder de knie te krijgen. Na het sporten is de kans groter dat je lichaam zich ontspant en dat je stress kunt loslaten. Twee eenvoudige principes die ervoor zorgen dat zwanger sporten altijd aangenaam blijft, zijn dat je altijd naar het advies van je gynaecoloog en daarnaast naar je eigen lichaam luistert.

Zuurstofbehoefte

Tijdens de zwangerschap reageert het lichaam op een andere manier op lichamelijke inspanning. Ten eerste, de zuurstofbehoefte neemt toe, zelfs wanneer je rust. De baarmoeder heeft namelijk een extra dosis zuurstof nodig. Daarom moet je tijdens het sporten regelmatig kleine pauzes nemen om diep adem te kunnen halen. Om spier- en botkwalen te voorkomen, moet je je bewegingen zorgvuldiger uitvoeren. Ook je bloedcirculatie verandert tijdens de zwangerschap, met een verlaging van je bloeddruk tot gevolg. Dit betekent dat je vanaf de vierde maand van je zwangerschap niet meer op je rug mag liggen. Zorg er ook voor dat je altijd genoeg drinkt.

Sommige sporten worden overigens geheel afgeraden als je zwanger bent. Hieronder vallen duursporten, contactsporten, sporten waarbij de kans op vallen aanwezig is en sporten die drukveranderingen veroorzaken (zoals duiken of klimsport). Duursporten kosten te veel energie, en dat is schadelijk voor een gezond verloop van je zwangerschap. Daarom is het beter om ze in deze tijd niet te beoefenen. Bij contactsport heb je te maken met veel plotselinge bewegingen en direct contact met anderen. Daarom mag je ook deze sporten niet doen tijdens je zwangerschap. Bedenk bovendien het volgende, ook voor sporten die wel worden aangeraden: Stop onmiddellijk met trainen in geval van vermoeidheid, pijn op je borst, vochtverlies of buikpijn.

Lees meer tips over dit onderwerp in een nieuw e-boek over sporten tijdens je zwangerschap.

Gerelateerd

  • Zo heftig reageert je lichaam op een Pumpkin Spice Latte

  • Zo herken je échte kokosolie

  • Zo lang kun je een geopende fles wijn bewaren

  • Slimme fietsbel moet ongelukken voorkomen