Slowkoffie, brunchfast en freakshakes: dit zijn de foodtrends van 2017

Geen zin meer om calorieën te tellen? Goed nieuws: dat hoeft ook niet meer. Behoefte aan een gezonde koffie? Bestel eens een slow- of coldbrewedkoffie. Volgens foodblogger en schrijfster Annemieke de Kroon van ‘De keuken van Annemieke’ staat ons veel nieuws, gezonds en lekkers te wachten in het nieuwe jaar.

“We willen blijvend verrast worden. Vroeger bestelde je gewoon je kipsaté als je uit eten ging en waren de kaarten van veel restaurants aardig identiek. Nu willen we als we buiten de deur gaan eten steeds specialer, smaakvoller, mooier, sneller en beter. Het lijkt niet op te houden”, aldus Annemieke.

ik-keuken
© Simone van den Berg voor Lekker makkelijk (feb. 2017)

Annemieke heeft voor ons een aantal bijzondere en verrassende foodtrends op een rijtje gezet:

  • Calorieën tellen is verleden tijd

Zo is calorieën tellen gedateerd. We gaan ons meer focussen op de voedingswaarde van producten, waardoor we ons lichaam de brandstof geven die het nodig heeft. “Een calorie uit bijvoorbeeld het vet van een avocado is voor ons lichaam beter te verwerken dan een calorie van vet uit een kroket”.

  • Een soepje als ontbijt

Geen zin meer in die boterham met hagelslag of kom muesli in de ochtend? Dat komt goed uit, want ontbijtjes kunnen nu ook hartig en wat zwaarder zijn. Soepje erbij? Geen enkel probleem, want we zullen in 2017 vaker warm eten als ontbijt. Wil je liever een brunchfast? Al het eten moet op elk moment van de dag kunnen en het ontbijt kan dus ook later genuttigd worden.

  • Voeding krijgt zijn waardigheid terug

“Zoals eerder gezegd krijgt voeding weer zijn waardigheid terug en gaan we dus steeds puurder en natuurlijker eten, dus producten zonder toevoegingen. Steeds meer mensen willen minder suiker eten. Supermarkten passen zich hierop aan. We worden steeds bewuster wat we in onze mond stoppen. Ook gaan we wat minder vlees consumeren en komen er steeds meer mooie vervangers, bijvoorbeeld van de Vegetarische Slager”.

  • Flatwhite koffie

Nederland is koffieland nummer één en het ziet ernaar uit dat we ook in 2017 massaal koffie blijven drinken. ‘De gewone dagelijkse koffie is niet zo puur en kan, als je er veel van drinkt, de opname van bepaalde voedingsstoffen blokkeren’. Nieuwe koffietrends zijn de flatwhite koffie en de slowkoffie, versgefilterd, waar de tijd voor wordt genomen om op smaak te komen. Wil je een keer écht iets anders? Wat dacht je van een coldbrewed koffie uit de tap met bijvoorbeeld speltmelk of opgeklopte havermelk. Super lekker volgens Annemieke.

  • Alles draait om beleving

“Beleving is alles. Er is voor restaurants nog veel winst te behalen op de zintuigen, zoals geuren, kleuren en geluiden, ook wel Neurogastronomie. Recente studies laten zien dat de hele omgeving en de manier waarop het eten wordt geserveerd, kan manipuleren hoe je hersenen smaak ervaren en hoe ze het eten interpreteren. Je kunt dus de omgeving aanpassen aan je eten”. Zo smaakt bij rood licht een wijntje beter en smaakt je koffie met chocolaatje bij de muziek van Pavarotti veel intenser.

  • Shakes waar je u tegen zegt

En heb je het helemaal gehad met alles wat gezond is, dan kan je volgens Annemieke altijd nog kiezen voor de freakshakes, een milkshake overgewaaid uit Australië, die van top tot teen aangekleed is met zoet zoals noten, chocola, spikkels, snoepjes, brownie, slagroom en caramel. Voor de échte zoetliefhebbers onder ons. Lees alle 23 trends hier.

Gerelateerd

  • Is een anticonceptie app betrouwbaar of niet?

  • Gezonde ontbijtspots in Nederland

  • Filmmaker Brandt Andersen werkte 10 jaar met vluchtelingen voor zijn film Refugee: ‘‘Ik wilde graag hun verhalen vertellen’’

  • Directeur UN Women Nederland Marije Cornelissen over gendergelijkheid en klimaatverandering: ‘‘Overbevolking kan worden tegengegaan wanneer meisjes toegang hebben tot onderwijs’’