Rechtvaardigheid en duurzaamheid in de klimaatonderhandelingen

Vrouwen van het platteland of die tot een inheemse bevolkingsgroep horen worden maar weinig gehoord als het gaat om klimaatverandering. Terwijl zij juist de zwaarste lasten er van dragen.

Begin december zal in Parijs een belangrijke VN klimaattop gehouden worden. Ter voorbereiding bracht Obama al een bezoek aan Alaska en sprak de paus zich uit over global warming. Mannen domineren vaak dit soort internationale onderhandelingen. Vrouwen worden maar weinig gehoord, helemaal als ze op het platteland wonen of tot een inheemse bevolkingsgroep horen. En dat terwijl zij juist de zwaarste lasten van klimaatverandering dragen en uit eigen ervaring kunnen vertellen wat de lokale effecten zijn van de beslissingen die multinationals en wereldleiders nemen.

Activistes over de hele wereld organiseren zich om hun stem te laten horen voor meer rechtvaardigheid en duurzaamheid in de klimaatonderhandelingen. In Bolivia is er bijvoorbeeld een netwerk van inheemse vrouwen dat zich inzet om Moeder Aarde te beschermen. Zij worden gesteund door Mama Cash. De fotoserie bovenaan het artikel vertelt je meer over hun werk.

Gerelateerd

  • Emma Watson: Van kindsterretje tot powervrouw

  • In de spotlight: Daphne Feller van BrainExplainers

  • Leraren geven meisjes onderbewust lagere cijfers

  • ‘iPad onderdrukt angst kinderen’