Protesten in Agadir en Casablanca

Vorige maand werden er twee Marokkaanse vrouwen gearresteerd wegens ‘te strakke kleding’. Amnesty vindt de arrestaties een schande. Later deze week wordt er geprotesteerd.

De vrouwen van 23 en 29 jaar liepen midden juni in jurkjes over de markt in Agadir. Voorbijgangers vonden de vrouwen te ‘aanstootgevend’ gekleed en meldden dit bij de politie, waarna de vrouwen gearresteerd werden.

Amnesty International is het niet eens met de arrestaties. “Het enige zinnige dat kan gebeuren, is dat de zaak gesloten wordt. De autoriteiten kunnen beter discriminerende wetten wegwerken. Bijvoorbeeld die over verkrachting, abortus, echtscheiding en hoederecht over kinderen.”

Zo’n 500 advocaten hebben de twee vrouwen hulp aangeboden en stonden paraat om de vrouwen te verdedigen. Echter was er in de rechtszaal maar plaats voor 200 advocaten.

Ook vele andere vrouwen in het land staan achter de twee gearresteerden. Later deze week zullen er protesten plaatsvinden in Agadir en Casablanca. Eerder deze maand zijn er ook al protesten geweest in onder andere Agadir.

In de Marokkaanse wet staat dat iedereen die zich schuldig maakt aan publiekelijke obsceniteiten, naar de cel kan gaan van een maand tot twee jaar.

 

Bron: The Guardian

Gerelateerd

  • Actrice Halina Reijn: “Ik heb mijn kinderloosheid goed kunnen verwerken”

  • Liefde voor je lijf, zet jezelf op de eerste plaats

  • Vrouwen in Saoedie-Arabië krijgen stemrecht

  • In de Spotlight: kinderarts Elvira George