Powervrouw Malala Yousafzai

De kans is groot dat je de naam Malala Yousafzai wel eens voorbij hebt horen komen. De Time heeft haar namelijk uitgeroepen tot een van de 100 invloedrijkste personen ter wereld. Maar wie is dit bijzondere meisje precies?

Malala Yousafzai is geboren in 1997 in Pakistan. Ze is een kinderrechtenactiviste en kreeg in 2011 de Internationale Kindervredeprijs en in 2014 de Nobelprijs voor Vrede. Met een leeftijd van zeventien jaar was ze de jongste winnares ooit van een Nobelprijs. Op haar twaalfde schreef ze onder het pseudoniem Gul Makai een blog op de website van de BBC over de Taliban en hoe meisjes werden uitgesloten van school.

In 2012 pleegde een Talibanstrijder een doelgerichte aanslag op haar, waarbij ze zwaargewond raakte door een kogel in haar hoofd en haar hals. Ze overleefde de aanslag, maar moest toch verhuizen naar Engeland, omdat de Taliban haar alsnog dreigde om te brengen. Na de aanslag werd door de Verenigde Naties de Dag van Malala uitgeroepen, waarmee de VN aandacht wil vragen voor de 32 miljoen meisjes en 29 miljoen jongens in de wereld die geen basisonderwijs krijgen. In april 2015 heeft ruimtevaartorganisatie NASA een asteroïde tussen Mars en Jupiter naar Malala vernoemd met de officiële naam ‘316201 Malala’.

Inmiddels is er ook al een documentaire over het leven van Malala gemaakt en een autobiografie geschreven.


Lees ook:

Gerelateerd

  • Elise van der Horst over de haaranalyse van Reset Yourself

  • Woede om opmerking Indiase premier

  • Poolse vrouwen in opstand tegen abortuswetgeving

  • Vergroot deo met aluminium het risico op borstkanker?