Persoonlijke bevrijding: hoe stop je de oorlog in je hoofd?

5 mei was het Bevrijdingsdag, een dag waarop we vieren dat we sinds 1945 vrij zijn van oorlog en onderdrukking. Maar hoe vrij zijn we eigenlijk in ons hoofd? Wist jij dat je gemiddeld 60.000 gedachtes per dag hebt, waarvan 70 procent negatief? Hoe stop je die oorlog in je hoofd?

In mijn coachingspraktijk gebruik ik het woord ‘vrijheid’ voornamelijk als ‘vrij zijn van beperkende gedachten’. Uit onderzoek blijkt dat we 60.000 gedachten per dag hebben, waarvan gemiddeld 70 procent negatief is en 90 procent dezelfde gedachtes zijn als de dag ervoor. Kortom, we hebben niemand nodig om onszelf op te sluiten in onze zelf gecreëerde ‘negatieve bubbel’.

Zelfs als we stil staan in het NU, en er vaak niets aan de hand is, denken we onszelf in de problemen. We zijn als het ware voortdurend ‘bezet’ en iedereen lijkt over deze gave te bezitten.

Waardering

De diepste menselijke emotie, aldus psycholoog William James, is de behoefte aan waardering. We worden immers van jongs af aan op school gewezen op onze foutjes en niet bejubeld om wat we ‘goed’ doen. De angst om niet ‘genoeg’ te zijn, neemt veel (denk)tijd in beslag, voornamelijk negatief. Is dit een programmeerfoutje in de mens of komt het omdat we 24/7 in beweging en bereikbaar zijn? En daarnaast volop worden geconfronteerd met andermans levensgeluk via social media? Wat er ook van waar is. Velen van hen hebben immers ook last van dezelfde programmeerfout.

Stel je eens voor hoe je leven eruit ziet als je uit een positief vaatje tapt, alleen ruimte maakt voor positieve gedachten en wat niet helpt, direct bij het grofvuil zet. Bevrijd jezelf van onnodig veel negativiteit, drukte en maak ruimte voor mogelijkheden.

Behoefte aan meer rust en vrijheid? Met onderstaande tips kom je uit je hoofd:

  1. maak een uitdagend recept
  2. speel een (bord)spel aan tafel met échte mensen
  3. ga met papier en potlood de natuur in en teken iets na

Zorg vooral dat je iets doet waar je volle aandacht bij nodig is. Zo land en blijf je in het NU en dit noem ik de ultieme persoonlijke bevrijding.

Dit artikel is geschreven door onze gasthoofdredacteur voor de maand mei: coach Sofie Frankenhuis. Meer weten over Sofie en haar werk? www.coachsofie.nl

 width=
Sofie Frankenhuis

Gerelateerd

  • In de spotlight: Azucena Cuijpers van New Women’s Health

  • Deze winkels doen aan Black Friday

  • In de spotlight: Lotte Ditzel founder van DTNG. 

  • Marian Spier