Onderzoek baarmoederhalskanker stilgelegd

Een groot wetenschappelijk onderzoek onder 300.000 vrouwen is stilgelegd. Het onderzoek zou een aanloop zijn naar het nieuwe bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.

Hoogleraar pathologie Chris Meijer (VUmc) zou zakelijke belangen hebben verzwegen. Meijer zou zelf zakelijke belangen hebben in het bedrijf dat de zelftests zou gaan leveren. Dat meldt het NRC.

Het bevolkingsonderzoek dat in april 2016 start is gebaseerd op een advies (Gezondheidsraad 2011) dat grotendeels gebaseerd is op wetenschappelijk werk van Meijer. In een schriftelijke verklaring stellen de wetenschappers de ontstane commotie over hun onderzoek te betreuren.

Er is een tijdelijke stopzetting van nieuwe uitnodiging voor deelname aan de IMPROVE-studie. De onderzoeksgroep van IMPROVE heeft dit besloten. Zij laat weten dat de bevindingen van de ombudsman wetenschappelijk integriteit van VUmc worden afgewacht.

Vrouwen die alsnog een oproep krijgen voor het huidige bevolkingsonderzoek, kunnen nog steeds toestemming verlenen. “U krijgt de zorg en aandacht waarop u in dit onderzoek recht heeft”, aldus het VUmc.

 

Bron: Blikopnieuws

Gerelateerd

  • Kinderpsychologe Anne Kooijman: “Geen anti-pestmethode: actieve leerkracht maakt het verschil”

  • Uitgaanstip: The Roast Room

  • FashionWeek; ook een beetje in Ermelo

  • Ambulanceverpleegkundige Ronald de Jong klimt moedig in de pen en brengt mishandeling in kaart