Nudges naar groen ondernemerschap

Vorig jaar kwam het ‘Drawdown’ project op m’n pad, een prachtig boek met 100 klimaatoplossingen, wetenschappelijk gerankt op de mate waarin ze de opwarming van de aarde omdraaien.

Er staan dingen in die je eigenlijk niet wist of zou verwachten. Zo blijkt dat het voorkomen van voedselverspilling en een plantaardig dieet op de derde en vierde plaats staan en dus heel veel impact kan hebben. En dat opleiding van meisjes in ontwikkelingslanden op een verrassende zevende plaats staat. Interessante kost voor mijn duurzame collega’s, leek me. Vanuit mijn werk bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heb ik dit weten te vertalen naar een meet-up met een lezing waarbij we de Amerikaanse initiator-wetenschapper een podium gaven voor duurzame ondernemers in Nederland. De meet-up achteraf heeft veel leads opgeleverd voor de Nederlandse organisatie achter het boek, Climate Clean-up en de duurzame ondernemers in hun netwerk.

Verbinden

Tijdens een andere lezing hoorde ik onlangs het verhaal van The Weather Makers, die de klimaatbalans in verdroogde gebieden kunnen herstellen en waardoor het ook meer gaat regenen. Ik ben op hen afgestapt, om ze een stap verder te helpen met hun onderneming. Dat kan zijn met subsidie, maar soms is alleen al het leggen van een verbinding met mensen met kennis en expertise al een waardevolle stap vooruit. Ik vind het geweldig om dit soort initiatieven meer wind mee te kunnen geven en een podium te bieden.

Bevlogen starters voor een groene wereld

Vaak zijn het starters, die vanuit idealen met veel talent en drive onorthodoxe paden bewandelen en hun nek durven uit te steken. Om een paar voorbeelden te noemen: kwekers van zeewier halen CO2 uit de lucht, er komen steeds meer initiatieven om steden te vergroenen, duurzame bouwers van bamboe, milieu- en diervriendelijke kippenboerderijen.

Ontginnen van groene markten

Naast alle negatieve berichtgeving en doemscenario’s over het klimaat, stikstofcrises en de natuur die achteruit holt, gebeurt er tegelijk ongelooflijk veel hoopgevends. Ik zie veel daarvan voorbij komen in mijn werk en ontmoet ondernemers die bevlogen bouwen aan een groenere en duurzame wereld. Dat doen ze met nieuwe producten en oplossingen, vaak voor markten die nog ontgonnen moeten worden. De Vegetarische Slager is misschien wel een van de bekendste voorbeelden en begon klein, maar is inmiddels in alle supermarkten te vinden.

Ideale wereld

Het mooie van dit soort initiatieven vind ik, is dat ze een doorkijkje geven naar hoe de wereld er uit kan gaan zien. Het sterkt mij om te weten dat zoveel mensen er hard aan werken om daar te komen. De kunst van organisaties als de onze, en mijn eigen missie daarin, is om zo veel mogelijk bij te dragen aan het versnellen van deze ontwikkelingen. Maar er zitten nog meer dan genoeg hobbels op de weg.

Voor een duurzame ondernemer is het best een uitdaging om business te maken. Dan denk ik nog even terug aan een andere bron van inspiratie voor mij: de Nieuwe of Betekeniseconomie, die het voor deze ondernemers makkelijker zou maken. Stel je de wereld eens voor waarin niet alleen geld onderaan de streep telt, maar dat alle waarde telt die je als organisatie kunt maken, voor mensen en de natuur. Dan zijn klimaat en duurzaamheid niet iets dat ‘erbij moet’ of als kostenpost gezien worden, maar dan staat het op de balans en wordt het integraal onderdeel van onze economie en ons welzijn. Dat zou een stap zijn naar een misschien wel ideale wereld.

Dit artikel is geschreven door Nicoline Breed.

Gerelateerd

  • Danielle Heemskerk

    In de spotlight: Danielle Heemskerk van Bureau Body Positive

  • 4 korte films die je gezien moet hebben

  • 6 nieuwkomers in de Amsterdamse Foodhallen

  • Ajax en The Voice zorgen ervoor dat de vertrouwenspersoon meer in de spotlight staat