Nagellak bevat hormoonontregelend stofje trifenylfosfaat

 

Uit een onderzoek van Duke University en de Environmental Working Group (EWG) is vorig jaar gebleken dat nagellak een schadelijke stof bevat die de hormonen ontregelt. Maar wat is deze stof precies?

Meer dan 3.000 nagellakken in de EWG-database bevat de stoftrifenylfosfaat (TPHP). Deze database toont alle giftige ingrediënten in cosmetica en persoonlijke verzorgingsproducten. Op sommige etiketten van nagellak staat deze stof niet vermeld, maar vaak blijkt het er alsnog in verwerkt te zitten.

De chemische stof TPHP staat erom bekend dat het een hormoonontregelende werking heeft. De onderzoekers vonden een paar uur na het lakken sporen van TPHP in het lichaam van de vrouwelijke proefpersonen. Na een halve dag werden er zelfs reststoffen in het bloed gevonden. Uit eerdere studies met dieren is gebleken dat TPHP onregelmatigheden in groei en voortplanting teweeg brengt.

Wat de onderzoekers vooral zorgwekkend vonden is dat de stof via de nagellak ook terecht komt bij jonge tienermeisjes. Hun lichaam is nog in ontwikkeling, dus de hormoonontregelende stof is erg gevaarlijk voor hen.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=64&v=wch56l9Ep_s


Lees ook:

Gerelateerd

  • 10 Podcast Tips over Liefde, Seks en Relaties

  • Emancipatie 2.0

  • yoni

    In de spotlight: Mariah Mansvelt Beck van Yoni tampons en maandverband van biologisch katoen

  • Kids vs. Mode