Maak in 7 stappen jouw Winstgevende Plan!

In mijn werk met duizenden ondernemers in ruim tien jaar tijd is mij opgevallen dat maar heel weinig ondernemers vooraf bepalen of hun plannen financieel haalbaar zijn. Er gaat over het algemeen veel tijd naar de creatieve kant van het idee. De ondernemer zet alles op alles om zijn plannen inhoudelijk uit te werken en in de wereld te zetten. Vraag je hem hoeveel geld hij daarmee gaat verdienen, dan moet hij je het antwoord schuldig blijven. Soms zeggen klanten letterlijk tegen me: ‘Als ik maar doe waar ik goed in ben, dan volgt het geld vanzelf.’

Deels geloof ik dat dit waar is. Passie en doorzettingsvermogen zijn zeer krachtige drivers. Daardoor creëert een ondernemer iets uit niets. Maar in de realiteit is er vaak is niet nagedacht over wat de juiste verkoopprijs moet zijn, welke kosten erbij komen kijken om de plannen te realiseren, hoeveel belasting er betaald moet worden en of er onderaan de streep voldoende overblijft om een gezond salaris uit het bedrijf te halen en nog wat over te houden.

Een succesvol bedrijf start bij het maken van een winstgevend plan!

Een plan heeft vier belangrijke doelen:

  1. Je weet vooraf of je plannen financieel haalbaar zijn, dus of je met je droom, plan of
    idee genoeg kunt verdienen.
  2. Het winstgevende plan geeft je focus. Je weet wat je te doen staat om de gewenste
    resultaten te creëren.
  3. Je stuurt naar voldoende winst in plaats van je enkel te focussen op omzet.
  4. Je kunt de juiste keuzes maken en bijsturen als de gewenste resultaten uitblijven.

Ben je er klaar voor om jouw doelen en dromen te vertalen in een winstgevend plan? Plan dan een dag(deel) vrij in je agenda en zet de volgende 7 stappen:

  1. Start je Winstgevend Plan-dag door je te verbinden met je missie. Sta stil bij jouw waarom. Doe dat tijdens een korte ochtendwandeling of een gerichte meditatie. Stort je niet vanuit de file op je plan. Je hebt de juiste energie nodig.
  2. Pak post-its in verschillende kleuren en noteer daar je diensten en producten op: één post-it per dienst of product. Als je bijvoorbeeld styliste bent, heb je misschien kleurenworkshops, shopping sessies, individueel stylingadvies en VIP-dagen als producten.
  3. Hang een groot flipover vel op de muur, met daarop van links naar rechts de maanden van het jaar. Bepaal nu voor jezelf in welke maanden je welke producten gaat verkopen en plak de post-its op de tijdlijn. Als al je diensten en producten visueel in een tijdlijn inzichtelijk zijn, geeft dat meestal direct al inzicht. Je ziet in een oogopslag of je plannen haalbaar zijn. Sommige ondernemers beseffen op dat moment pas dat ze op vakantie willen en passen daar hun plan op aan. Andere ondernemers krijgen al stress als ze naar al die verschillende diensten en producten kijken. Ze realiseren zich dat al die verschillende producten ontwikkeld, gepromoot en verkocht moeten worden. Ze besluiten op dat moment dat dat geen haalbare kaart is. Dit is het moment om strategische keuzes te maken. Welk nieuw product wil je wanneer lanceren? Verplaats post-its naar een andere maand, of verwijder ze (soms met pijn in je hart) helemaal van je plan.
  4. Als je een beeld hebt van hetgeen je het komende jaar gaat verkopen en je tevreden bent met dat beeld, is het moment aangebroken om er euro’s aan te gaan verbinden. Bepaal per product of dienst de omzet die je ermee gaat maken. Omzet bestaat altijd uit twee elementen: aantal en prijs. Hoeveel deelnemers of klanten ga je hebben? Hoeveel programma’s of producten ga je verkopen? En tegen welke prijs? Hier zal je aannames moeten doen. Niemand weet vooraf hoeveel klanten hij krijgt. Niemand kan in de toekomst kijken. Maar het gaat er ook niet om dat je probeert iets op te schrijven wat waar zal zijn, het gaat erom dat je uitrekent of je plannen überhaupt winstgevend zijn én dat je weet wat je te doen staat om je financiële doelen te bereiken.
  5. Nu ga je je over de kosten buigen. Stel jezelf de vraag: ‘Welke kosten moet en mag ik maken om mijn doelen te realiseren?’ Zonder kosten geen bedrijf. Je ontkomt er niet aan om kosten te maken. Iedere ondernemer heeft een computer, een telefoon en een boekhouder (of liever nog: Winstadviseur of Profit First Professional) nodig. Je moet ook vooruitkijken en bepalen welke kosten je gaat maken als je al je plannen gaat realiseren. Moet je investeren in nieuwe software? Is het nodig je team uit te breiden? Gaan je marketingkosten omhoog? Dat zijn allemaal belangrijke vragen.
  6. Bereken de fiscale winst. Trek de kosten uit je plan af van de omzet en bereken op die manier de geplande fiscale winst. Ik zeg met nadruk fiscale winst, omdat dit nog geen echte winst is. Deze fiscale winst bestaat, als je een eenmanszaak of VOF hebt, uit drie elementen: te betalen inkomstenbelasting, salaris (privéopnames) en echte winst (echt geld, dat je echt kunt uitgeven). Via www.ibzzp.nl kun je voor een paar tientjes mijn online training aanschaffen waarin je uitrekent hoeveel belasting je moet betalen.
  7. Beoordeel de haalbaarheid van je plan en draai aan de knoppen. Dit is het moment van de waarheid. Je ziet nu of je plannen financieel haalbaar zijn! Als zowel je salaris als de echte winst naar tevredenheid is, dan is je winstgevende plan af. Dan hoef je het alleen nog maar uit te voeren. Eindigt je plan in de rode cijfers, of maak je minder echte winst dan je wilt, dan is er werk aan de winkel. Als je op papier geen winst kunt maken, lukt het in het echt ook niet. Je klanten gaan je niet per ongeluk meer betalen.

Er zijn enkele knoppen waaraan je kunt draaien: Salaris, Omzet, Kosten. Dit is het. Meer smaken zijn er niet. Als je dit sommetje niet kloppend krijgt, start je het jaar met onrealistische doelen. Geloof me, dat heeft enkel slapeloze nachten en echtelijke ruzies tot gevolg. Gun het jezelf om je plan op papier winstgevend te maken, voordat je iets gaat uitvoeren wat helemaal niet kan.

Dit artikel is geschreven door Femke Hogema. Dit stappenplan komt uit het boek ‘Winstgevende Plannen’ en maakt onderdeel uit van het event Winstgevendeplannen.nl. 

Gerelateerd

  • Fotoserie van gevluchte kinderen

  • Waylon songfestivalpodium op in luipaardprint

  • Chantal schrijft boek De IT Girl om vrouwen in IT sector te behouden

  • In de spotlight: directeur Swink Niels van Buren