Het leven van Coco Chanel

De Chanel Boy Bag is een van de meest populaire tassen en Chanel No.5 is nog altijd de best verkochte parfum. Het merk heeft een chique imago, maar de vrouw achter Chanel is eigenlijk enorm rebels. Zo ging Coco Chanel vreemd en gaat het gerucht dat ze heulde met de vijand in de Tweede Wereldoorlog.

Chanel werd geboren in 1883 en overleed in 1971. Toen ze twaalf jaar was, werd ze naar een klooster in Aubazine gestuurd nadat haar moeder overleed. Dit was dé plaats waar ze met naald en draad leerde werken. Op achttienjarige leeftijd verliet ze het klooster en ging ze wonen in een katholiek pension in Moulins waar ze werkte als naaister. Op 23-jarige leeftijd ontmoette ze de rijke textiel aristocraat Étienne Balsan. Ze woonde in zijn landhuis tot ze vreemdging met zijn beste vriend die haar een appartement gaf in Parijs en haar financieel hielp met een modelabel opzetten.

Eigen boetiek

In 1910 opende ze in Parijs een eigen boetiek. Haar voornaamste creaties waren hoeden, maar ze verkocht ook kleding en accessoires zoals juwelen en parfums. Grote modebladen begonnen haar op te merken waardoor Chanels label een succes werd. In 1921 bracht Chanel de parfum Chanel no.5 uit dat al snel de populairste parfum ter wereld werd tot op de dag van vandaag.

Oorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stopte Chanel tijdelijk met haar zaak. Het was volgens haar niet nodig om in die tijd modeartikelen te verkopen. Wat ze dan wél deed in haar vrije tijd, is onduidelijk. Het gerucht gaat dat ze voor de Duitsers heeft gewerkt. Toen Parijs in 1944 bevrijd werd, bleef Chanel in Parijs wonen. In september 1944 werd ze gearresteerd op verdenking van heulen met de vijand. Wegens gebrek aan bewijs werd ze drie uur later vrij gelaten.

Films

In april 2009 kwam er een film uit die het leven van Chanel vertelt voor ze bekend werd als modeontwerpster, Coco avant Chanel. In hetzelfde jaar verscheen ook de film Coco Chanel & Igor Stravinsky, naar het boek Coco & Igor van Chris Greenhalgh.


Lees ook:

Gerelateerd

  • Accessoires voor zomer 2016

  • Indrukwekkende fotoserie psychiatrische instelling

  • Gentle sectio: wat is het precies?

  • In de spotlight: Daphne Feller van BrainExplainers