Laat dit eten staan voor een lange vliegreis
Tijdens een lange vlucht is het fijn dat je je goed voelt en comfortabel in het vliegtuig kan zitten. Door het enorme verschil in hoogte kan een naar gevoel in je lichaam sneller veroorzaakt worden dan je denkt. Zo heeft bepaalde voeding ook invloed op je organen, als je je boven in de wolken bevindt.
De meest voorkomende klachten onder de vliegtuigpassagiers zijn een opgeblazen gevoel, vervelende buikkrampen of een geïrriteerde blaas. Er zijn een aantal specifieke etenswaren die deze ongemakken veroorzaken.
Kauwgom
Het snoepje werkt uitstekend tegen het luchtdrukverschil voor je oren, maar brengt ook een nadeel met zich mee. Door het kauwen spaar je gassen op in je buik en ontstaat er winderigheid. Niet heel smaakvol voor je buurman of buurvrouw in het vliegtuig.
Hamburgers, patat en schuldgevoelens
Voorafgaand nog even bunkeren bij de Mac Donald’s, Burger King of KFC zal je lichaam ook niet veel goeds bezorgen. Dankzij de aanzienlijke hoeveelheid verzadigde vetten in het eten kan je last krijgen van maagzuur en maagklachten. Door de lange zit in de cabine houdt je ook het vele zout vast, wat weer een vol gevoel kan veroorzaken.
Boontje komt om zijn loontje
Je buik die aanvoelt als een opgeblazen luchtballon; zo kan je het gevoel bijna letterlijk omschrijven. De onverteerbare suikers in boontjes veroorzaken gassen die je met het luchtballon-probleem opzadelen. Dit geldt evenals voor (bloem)kool en broccoli.
Koffie en alcohol
Hoe intens je ook verlangt naar een goed bakkie: loop de Starbucks maar voorbij. Cafeïne stimuleert de werking van de nieren waardoor je lichaamsvocht sneller wordt afgedreven. Hierdoor raak je sneller uitgedroogd en dit zal je blaas je laten merken door een geïrriteerd gevoel. Ook door een stevige anti-vliegangst borrel in het vliegtuig kan dit opspelen. Belangrijke tip: drink water in overvloed om je vochtbalans op peil te houden!
Sambal bij?
Pittige en kruidige gerechten zijn verstandig om te vermijden, omdat ze je maag prikkelen tot kramp. De één is hier minder gevoelig voor dan de ander, maar door de irritatie aan het spijsverteringsstelsel neemt de kans dat je hoognodig naar de wc moet wel toe.