Krachtig kwetsbaar

Wat is het toch, dat nog steeds veel vrouwen zich verbergen achter een masker van make-up, merktassen, zwarte kleding en zakelijke knotjes. Ik heb er zelf ook aan meegedaan en eerlijk waar, het heef me niets opgeleverd. Mezelf in een keurslijf duwen, vooral niet opvallen. En als je dat lang genoeg volhoudt, vergeet je beetje bij beetje wie je bent.

Waarom gaan we liever in de menigte op, terwijl we ons ook graag bijzonder en uniek willen voelen? Precies! Omdat we kuddedieren zijn. Hierdoor passen we ons gedrag aan datgene wat van ons in de groep verwacht wordt. Niet zozeer omdat we aardig gevonden willen worden, maar omdat we niet willen afwijken, ons kwetsbaar willen voelen.

Maar wat is kwetsbaarheid eigenlijk? Als je kwetsbaar in het nu onderzoekt, is er vaak niets aan de hand. Zit het dan ‘tussen de oren’, maak jij jezelf wijs dat je kwetsbaar bent terwijl dat wellicht helemaal niet zo is? In computertaal wordt het een ‘programmeerfout’ genoemd; daar waar de firewall niet werkt. In ons hoofd werkt het net zo; zodra we het ‘onbekende’ instappen, laat ons hoofd (de firewall) ons los en gaan we over op Intuïtie. Maar hoe kwetsbaar ben je dan eigenlijk?

Magie

Wat als we kwetsbaarheid zien als het omkeerpunt waarop je magie kan verwachten? Je ware potentie benut, verandering kan bewerkstelligen, zijn wie je bent. Brene Brown, expert op het gebied van kwetsbaarheid, weet het volgende zeker: “Vulnerability is the birthplace of innovation, creativity and change.” Vertaald:  “Kwetsbaarheid is de geboorteplaats van creativiteit en verandering.”

Uit recentelijk onderzoek, “The gender gap is also a confidence gap” blijkt echter dat vrouwen sneller dichtklappen dan mannen, helemaal in de buurt van mannen. En wanneer vrouwen zich omgeven met ambitieuze mannen, gaan ze zelfs ondermaat presenteren. Weg creativiteit en verandering. Al komen vrouwen wel tot bloei wanneer ze zich in een kudde ambitieuze vrouwen begeven.

Wat is het toch dat velen van ons zich onnodig klein maken, kwetsbaar voelen en ondermaat presteren?  Terwijl de wereld jouw talent juist zo hard nodig heeft!

Wensen voor de toekomst

In mijn praktijk vraag ik vrouwen, voornamelijk moeders, wat hun wensen zijn voor de toekomst. Om dit extra aan te dikken, haal ik hun kinderen erbij en vraag ik “welke levensles wil jij jouw kinderen meegeven”. Dan komen de mooiste gesprekken op gang en komen hun diepste wensen en talenten aan bod. Wanneer we voelen dat we een ‘rolmodel’ zijn, kijken we hier anders naar. Geen moeder wil haar kind zich onnodig klein zien maken.

Dit artikel is geschreven door gasthoofdredacteur Sofie Frankenhuis.

Gerelateerd

  • Directeur UN Women Nederland Marije Cornelissen over gendergelijkheid en klimaatverandering: ‘‘Overbevolking kan worden tegengegaan wanneer meisjes toegang hebben tot onderwijs’’

  • privédetective

    In de spotlight: privédetective Carina Eikenboom

  • 7 x tips voor beginnende skiërs + winactie

  • Feestelijke mocktails