Jojoën verhoogt kans op hartaanval aanzienlijk

Het gewicht van veel vrouwen schommelt. Dat lijkt ongevaarlijk, maar niets is minder waar. Uit een nieuw onderzoek blijkt namelijk dat jojoën de kans op het overlijden aan hartziekten vergroot.

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat vrouwen die een ‘normaal’ gewicht hadden aan het begin van de studie en vervolgens met hun gewicht gejojood hebben, na hun menopauze 3,5 meer kans hebben om te overlijden aan een hartziekte dan vrouwen met een stabiel gewicht; de onderzoekers rekenen het aankomen en afvallen van 4,5 kilo als jojoën. Verder blijkt dat hoe vaker vrouwen jojoën, hoe gevaarlijker het is. Daarnaast hebben vrouwen die geen stabiel gewicht hebben 66 procent meer kans om te overlijden aan een aandoening aan de kransslagaders.

Vrouwen met overgewicht of obesitas ontspringen de dans. Jojoën zorgt bij hen namelijk niet voor een verhoogd risico op het overlijden aan een hartziekte. Hetzelfde geldt voor vrouwen die zwaarder zijn geworden, maar vervolgens niet zijn afgevallen.

Aan het onderzoek deden 150.000 vrouwen mee die de overgang hebben gepasseerd. De onderzoekers hielden elf jaar lang bij hoeveel van hen overleed aan een hartaanval of kransslagaderaandoening. Daarnaast gingen ze na wat hun gewicht was door de jaren heen en deelden ze hen, op basis van hun BMI, in in drie categorieën: normaal, overgewicht en obesitas.

Gerelateerd

  • EU-landen willen glazen plafond breken: ‘Hoger quotum voor topvrouwen’

  • In de spotlight: Anja Rijlaarsdam van Motiv ICT Security

  • Dresscode voor een bruiloft: wat doe je aan?

  • FashionWeek; ook een beetje in Velp