Dit is de reden dat vrouwen beter kunnen multitasken dan mannen

Het vooroordeel dat vrouwen beter zijn in multitasken is in meerdere onderzoeken aangetoond. De reden waarom dat zo is, was echter tot op heden nog niet bekend. Maar Russische onderzoekers hebben daar verandering in gebracht.

Het Russische HSE Neurolinguistics Laboratory uit Moskou ontdekte dat vrouwen tussen de 20 en 45 jaar makkelijker kunnen wisselen van taak dan mannen; hun hersenen gebruiken tijdens het multitasken minder energie. Dat komt omdat bij mannen, in tegenstelling tot vrouwen, meerdere hersengebieden actief zijn als ze multitasken. “Vrouwen hoeven minder hersengebieden te mobiliseren dan mannen”, aldus onderzoekster Svetlana Kuptsova. Bij mannen en vrouwen boven de 45 jaar was er nauwelijks een verschil waarneembaar.

Ondanks dat vrouwen beter zijn in multitasken, is dat in het dagelijkse leven amper merkbaar. Zo zal een vrouw even snel meerdere taken af hebben als mannen. Wel is het mogelijk dat vrouwen beter presteren in stressvolle situaties waarbij vaak van taak moet worden gewisseld.

De onderzoekers zijn er (nog) niet in geslaagd om te achterhalen waarom multitasken bij mannen meer ruimte inneemt in de hersenen dan vrouwen. Een mogelijke verklaring is dat mannen vroeger hoofdzakelijk een taak hadden: jagen. Vrouwen moesten daarentegen de kinderen verzorgen, het eten bereiden en communiceren.

De onderzoekers deden experimenten met MRI-scans. Aan de research deden 140 vrijwilligers mee tussen de 20 en 65 jaar, waarvan 69 mannen.

Gerelateerd

  • Stylingcoach: “Het maakt geen moer uit of je maat 36 of 46 hebt”

  • Eetstoornis boulimia komt minder vaak voor

  • In de spotlight: innovatiestrateeg en auteur Leonie van Mierlo

  • Weet jij alles over de aarde?