Invloedrijkste vrouw van 2016 bekend

Mediawetenschapper José van Dijck (55) is afgelopen maandag door maandblad Opzij en vrouwennetwerk TheNextWomen tijdens het OPZIJ Top 100 event verkozen tot de meest invloedrijke vrouw van 2016. Zij is de eerste vrouwelijke president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Volgens Opzij en TheNextWomen ontpopt Van Dijck zich tot voorvechter van meer diversiteit, heeft ze een open houding en zorgt ze voor een betere samenwerking in de wetenschap.

De jury vindt het een enorme stap dat Van Dijck de eerste vrouw is die president is van KNAW, een van oudsher mannenbolwerk. “Met slechts 17,1 procent vrouwelijke hoogleraren in Nederland loopt de wetenschappelijke sector zeer achter op het gebied van diversiteit”, aldus Opzij-hoofdredacteur Irene de Bel, die onderdeel is van de jury. “Daarom vinden we het extra belangrijk dat Van Dijck als voorvrouw zich zo sterk maakt voor meer diversiteit.”

Het bereiken van haar toppositie is een verdienste op zich. Maar wat ook heeft bijgedragen aan haar benoeming tot invloedrijkste vrouw van 2016 is haar zichtbaarheid, dat ze de wetenschap dichter bij de burger weet te brengen en dat ze een duidelijke visie heeft op de toekomst van het onderwijs en onderzoek.

“Bijdragen aan het opleiden van jonge mensen”

Van Dijck vindt het fantastisch dat ze benoemd is tot meest invloedrijke vrouw van 2016. “Ik vertegenwoordig de wetenschappers in Nederland en voor hen vind ik het zo ongelooflijk verdiend. Voor mij betekent invloed het kunnen bijdragen aan het opleiden van jonge mensen. Dat je als docent kunt investeren in jonge ‘minds’. Hoe zij zich ontwikkelen, ideeën krijgen, de wereld ingaan en straks gaan veranderen en besturen.”

Opzij maakte de jaarlijkse Opzij Top 100 van invloedrijkste vrouwen maandagavond bekend in de Stadsschouwburg in Amsterdam. De jury bestond dit jaar uit juryvoorzitter Sybilla Dekker (Talent naar de Top), Maria Henneman (Henneman Media Management), Bercan Günel (NGL International, Woman Capital en commissaris), Laetitia Griffith (Raad van State en commissaris) en Irene de Bel (hoofdredacteur Opzij).

De Opzij Top 100 bestaat uit tien verschillende categorieën, waarvan Van Dijck is gekozen tot algeheel winnaar. Ze neemt het stokje over van de minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert. Zij ging er vorig jaar met de titel ervandoor.  Waar de jury voorheen vooral keek naar de macht die vrouwen hebben, is er dit jaar meer de nadruk gelegd op hoe vrouwen hun invloed gebruiken.

Gerelateerd

  • Liefde voor je lijf, zet jezelf op de eerste plaats

  • Margje de Koning

  • In gesprek met Olcay Gulsen over OrangeTheWorld: ‘Er is niets privé aan huiselijk geweld.’

  • Anna Nooshin ontwerpt eigen collectie voor Hunkemöller