Internationale Vrouwendag, ga Sisterhood dus maar kijken: ‘Bang voor mannen’

„Ik heb het laatst dus geteld en ik heb met dertien mannen nare seksuele ervaringen gehad. Eigenlijk veel meer, want met één man was het heel vaak.” Quote uit Sisterhood… De docufilm komt vanavond, op Internationale Vrouwendag, op tv.

8 maart en dus Internationale Vrouwendag. Voor BNNVARA reden Sisterhood, met vijf vrouwen aan het woord, van Sophie Dros uit te zenden. En voor Metro reden om de film vooraf al te kijken voor Blik op de Buis. In deze Metro-rubriek bespreekt Erik Jonk nieuwe of opvallende programma’s van de reguliere tv-omroepen of streamingdiensten. Een man, ja.

Sisterhood nu extra relevant

Sophie Dros is filmmaakster en ook de vriendin van acteur Robert de Hoog van Videoland-hit Mocro Maffia. Dat laatste is nu natuurlijk even niet belangrijk. Veel belangrijker is het feit dat het vandaag Internationale Vrouwendag is en Dros’ bijna een durende werk op de buis komt. Haar Sisterhood was in september op het Nederlands Filmfestival te zien.

[embedded content]

Deze film is op dit moment extra relevant in verband met al het nieuws rond (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, nadat Tim Hofman in BOOS met onthullingen over The Voice of Holland de beerput opentrok.  In Sisterhood (veel eerder is opgenomen) vertellen de vrouwen onder meer dat ze vaker nare ervaringen hebben gehad met mannen. En vraagt Dros aan de groep jonge meiden, tieners nog: „Zijn jullie wel eens bang voor mannen?” Ze zeggen alle vijf ‘ja’.

Vijf vrouwen in Sisterhood

De tieners komen in een groepsgesprek aan bod. Naar om te zien dat zulke jonge meiden al dickpics via Instagram krijgen toegestuurd. Ze reageren nog koeltjes en beschaafd: „Dat moet je gewoon niet doen, bah.” Sisterhood draait echter vooral om vijf uitgesproken vrouwen rond hun dertigste. Vier worden geïnterviewd door Sophie Dros, de vijfde is Dros zelf die ook haar mening geeft. De dames – Jamecia, Anne-Rixt, Tatjana en Maria – vertellen over de dagelijkse confrontaties waar ze als vrouw mee te maken krijgen. Waarmee hebben zij moeten dealen als meisje en tiener en waar lopen zij zelfs nu als volwassen vrouw tegenaan? Wat heeft hun zelfbeeld gevormd? Welke taboes houden schaamte in stand? Hebben eerdere ongemakkelijke en nare ervaringen invloed op hun dagelijks leven? En waar ligt de bron van het huidige vrouwbeeld – bij de man, de media, of de vrouw zelf?

Sisterhood Sophie Dros Internationale Vrouwendag
De vier geïnterviewde vrouwen in Sisterhood. Foto: HALAL

Niet praten over dingen die mannen niet willen horen

Degene die in Sisterhood de camera’s hanteren en de mensen van het geluid, zijn net als ondergetekende, man. Zij komen ook even aan bod. Wat je in Sisterhood net zo zeer ziet, is de setting met doeken en zeilen en hoe die tot stand kwam. Dat maakt het menselijker, minder steriel. Het geldt ook voor de uitingen van Sophie Dros, die toegeeft het maken van de docufilm ‘best pittig’ te vinden. De vrouwen durven toe te geven dat zij onder elkaar, door te vechten voor hun positie, best wil bitches kunnen zijn.

Maar waar het vooral om draait: er wordt nog steeds niet genoeg gesproken over onderwerpen die ‘we’ (lees: vaak mannen) liever niet willen horen. In Sisterhood geven Sophie Dros en haar generatiegenoten zichzelf wél bloot. Zij durven zich uit te spreken over onderwerpen zoals het oordelen over elkaar, schaamte bij het ouder worden, opkijken naar sprookjesprinsessen, nare ervaringen in het verleden en angst voor mannen.

Sisterhood Sophie Dros Internationale Vrouwendag
De vijf tieners in Sisterhood. Foto: HALAL

Van Sisterhood word je niet vrolijk

Wat die nare ervaringen betreft: „Je kunt het niet meer terugdraaien”, zegt een van de dames. En: „Je bent als meisje gewoon echt veel minder sterk. Je kan proberen wat je wil, maar het gaat gewoon niet lukken als je een man voor je hebt.” Dat klinkt best hopeloos, maar een vrouw zegt ook: „We willen zoveel mogelijk mannen en jongens mobiliseren om voorvechters voor verandering te zijn.” Sophie Dros zelf durft zich af te vragen of de oplossing ‘misschien niet bij onszelf ligt’. „Moeten we het niet zelf doen?”

Maar ja, bovenal gaat het over mannen met wapperende handjes, ongewenste foto’s, stalking (door man) en de angst die daarbij hoort. Vrolijk word je wat dat betreft van Sisterhood niet. Solidariteit, de kracht voor verandering is het thema van de Internationale Vrouwendag dit jaar. Misschien dat Sisterhood in navolging van Tim Hofmans BOOS voor wat extra kracht zorgt. Een beetje traag is Sisterhood wel (en de rode tampon die aan het begin door het beeld sleept vies), maar bekijkenswaardig is de film op deze belangrijke dag zeker.

Sisterhood is vanavond (dinsdag 8 maart) om 22.30 uur bij BNNVARA op NPO 2 te zien.

Aantal blikken uit 5: 3.

Blik Buis illustratie

Alleen maar liefde voor Jan Rot na Volle Zalen: ‘Respect voor deze held’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:

Internationale Vrouwendag, ga Sisterhood dus maar kijken: ‘Bang voor mannen’

Gerelateerd

  • In de spotlight: Mascha Logemann Mooy van Bye Bye Burnout

  • In de spotlight: aardwetenschapper Mathilde Hagens

  • In de spotlight: Henriette van Eeghen van Impact Matters

  • In de spotlight! Marlies Katy Smit