In de spotlight: Tinka Grootendorst

De Dordste Tinka begon na haar studie 3D Design/Productvormgeving haar eigen ontwerpbureau. “Het waren gouden tijden. Tot de crisis kwam. Door een tekort aan werk ben ik tasjes erbij gaan maken. Dat groeide zo hard, dat het ontwerpbureau nu in winterslaap is en er alleen nog maar tassen gemaakt worden.”

Dat haar merk Barouffe zo’n onverwacht succes werd is een langgekoesterde fantasie. “Het was tijdens mijn studie wel mijn droom om echt een productmerk te ontwikkelen en een winkel te hebben, maar dat durfde ik na het afstuderen gewoon niet.” Inmiddels maakt Tinka fulltime tassen, clutches, armbanden en schorten van leer. “Ik werk met leer omdat het duurzaam is, prachtig om mee te werken en in zoveel variaties en soorten verkrijgbaar is. Daarnaast is de doelstelling om met restleer te werken; de Nederlandse industrie heeft zoveel restmateriaal over dat het een uitdaging is daar wat moois mee te doen.” Bekijk een aantal van de producten in onze fotoserie bovenaan het artikel.

Net als opa
Haar inspiratie haalt Tinka onder andere uit gekke vondsten op rommelmarkten en het dagelijks straatbeeld, maar ook uit grote merken als Dior, Chanel, Jean Paul Gaultier. Daarnaast speelt haar opa een grote rol bij haar ondernemerschap. “Hij was ook ondernemer en kon alles met eigen handen maken. Als klein kind was ik altijd onder de indruk van die grote sterke werkhanden van hem.”

Tinka is zelf ook zeker een harde werker te noemen. Elk weekend reist ze af naar een markt of festival om de producten van Barouffe te verkopen en om in contact te staan met haar klant. “Zakelijk en privé zijn op dit moment erg nauw verbonden. Er is weinig tijd voor leuke feestjes. Omdat de markten op zondag zijn, kan je zaterdag niet de bloemetjes buiten zetten.” Een fysieke winkel staat nog op de wenslijst. Tot die tijd zijn Tinka’s producten te kopen via de webwinkel en op de markten. “Het maakt me gelukkig dat mensen mijn tassen kopen en een tweede, of derde, keer terugkomen voor een andere kleur.” Houd haar Facebook in de gaten voor aankomende markten en evenementen.Afgelopen weken in de spotlight:

Gerelateerd

  • In de spotlight: José Vreeswijk van Our Life Project

  • Praktische drinkfles die borstvoeding nabootst

  • In de spotlight: Maaike de Reuver

  • The Next Closet, dé online marktplaats voor designer kleding