In de Spotlight: Rianne Geeve

Wij zetten graag bijzondere vrouwen in de spotlight. Deze week: Rianne Geeve. Over haar werkzaamheden in een ‘mannenwereld’: Transport en Logistiek. “Praten over de kleur van je nagellak? Liever niet hier.”

De 20-jarige Rianne Geeve studeert logistiek en werkt op de Salesafdeling voor het verkopen van transporten. In dit vak werkt ze met veel mannen samen en dat bevalt haar goed. “Vorig jaar had ik het keuzevak ‘Vrouw en Leidinggeven’. Dat was een klas met 38 vrouwen; werkelijk waar een regelrecht drama. Het was lang geleden dat ik zoveel herrie en gezeur in één kamer had gehoord. De eerste les waren er al verwijten dat ‘Sjaan’ maatje XS aanhad, terwijl ze eigenlijk minimaal maat XL nodig zou hebben. Zulke momenten heb je gelukkig met mannen niet.”

Vrouwen in de minderheid

Toch mist ze soms vrouwen in de haven. “Vooral ambitieuze en zelfstandige vrouwen. Als je van een uitdaging houdt, ben je aan het juiste adres. Maar je moet er wel zelf voor werken. Het is niet zo dat je een voorsprong krijgt op de mannen omdat je een vrouw bent.” Ook op de opleiding zijn vrouwen aanzienlijk in de minderheid. “Ik ga niet ontkennen dat er nooit dingen naar je geroepen worden op de gang. Als er in dit gebouw een meisje voorbij loopt, of zelfs meer dan één, is dat een wonder en dat zal je dan merken ook.”

Ondanks zulke opmerkingen, vind Rianne het werk en de studie absoluut niet vrouwonvriendelijk. Waarom het dan toch vooral mannen aantrekt? “Dat komt waarschijnlijk omdat mensen, en vooral de oudere generatie, zich dat beeld voorhouden. Vaak wordt mij ook gevraagd wat mijn ouders van mijn keuze vinden; alsof ik een eng beroep uitoefen. Zolang wij onszelf voorhouden dat transport en logistiek een mannensector is, zal dat ook zo blijven. Het gaat niet om je geslacht, maar om je mentaliteit. Als een chauffeur je om 4 uur ‘s nachts je bed uit belt met de mededeling dat hij niet geladen/gelost wordt op de terminal, dan moet je je bed uit en er voor zorgen dat dat wél gebeurt. Wil je niet wakker worden vanwege je schoonheidslaapje? Dan ben je niet gemaakt voor deze sector. Dat geldt voor vrouwen én mannen.”

Logistiek is overal

Ook in haar eigen omgeving kreeg Rianne veel scheve gezichten toen ze over haar studiekeuze vertelde. “Daaraan merkte ik dat mensen vaak één beeld hebben van de haven: vies, zwaar werk. Het is jammer dat niet bekend is hoe veel mooie beroepen er zijn in de transport en logistiek. Je kan logistiek overal uitvoeren op de wereld, want logistiek is overal. De voorraadkast thuis, de kleren die je op dit moment draagt, de tafel waar je nu aan zit. Die spullen hebben allemaal eens in een container gezeten en misschien wel naast ons in de file gestaan.”

Rianne’s moeder werkte ooit ook in de logistiek. Ze is daarmee gestopt toen ze in verwachting was van Rianne. “Mede dankzij haar ben ik nooit gestopt. Vooral in het begin toen ik het lastig had heeft zij mij gesteund en geholpen, maar nooit gepusht, alleen gestimuleerd waar ze kon. Voor mijn ouders was het vooral belangrijk dat ik iets koos waar ik zelf plezier in had.” Dat plezier kwam vooral na haar eerste stageperiode. “Toen wist ik zeker dat hier mijn passie ligt. Alle lesstof van mijn studie viel op z’n plek en vanaf toen ben ik gaan groeien.”

Die passie wil Rianne zo veel mogelijk delen. Ze hoopt dan ook dat er in de toekomst meer vrouwen zullen zijn die dit beroep uitoefenen. “Andere vrouwen inspireren blijft een onderdeel van mij.” Dat doet ze door zichzelf uit te dagen naar steeds hogere doelen, “een leraar vertelde mij ooit: ‘stilstaan is achteruitgaan’”, “maar ook door te laten zien dat vrouwen ook succesvol kunnen zijn én een gezin thuis kunnen hebben”.

Rianne staat ook in Havenvrouwen, waar ze vertelt waarom er meer vrouwen in de haven moeten gaan werken.

Gerelateerd

  • Zo ga je zakelijk gekleed tijdens warm weer

  • DJ Angelique Houtveen: “Met of zonder endometriose ben ik waardevol voor mezelf en anderen”

  • “Moeders productiever dan kinderloze collega’s”

  • Zeeman wereldwijd geprezen om reclamespotje