In de spotlight: Jacqueline Gütting

Jacqueline Gütting, ook wel Jacki genoemd, is geboren in de kleine stad Iserlohn in Duitsland. Op haar negentiende kwam ze voor een tussenjaar naar Rotterdam om te werken als au-pair. Inmiddels woont Jacki al twee jaar in Nederland, studeert ze hier en is ze voorlopig nog niet van plan om te vertrekken.

Jacki wilde een tussenjaar als au-pair na haar middelbare schooltijd. “Ik wilde graag naar het buitenland, maar niet naar de andere kant van de wereld. Nederland was daarom perfect voor mij.” Ze vond een geschikt gastgezin in Rotterdam en al snel was de knoop doorgehakt: Jacki ging in Nederland wonen.

Vanwege de kinderen uit haar au-pair gezin ging het leren van de Nederlandse taal erg snel. “Als iemand in het Nederlands tegen me praatte verstond ik alleen ‘gggrrrrr’ en wist ik niet wat ik moest antwoorden. Doordat mijn au-pair familie drie kinderen had die geen Engels of Duits konden praten, werd ik gedwongen om op een of andere manier met hen te communiceren. In het begin deed ik dat met handen en voeten maar na een paar weken kon ik al de eerste zinnen begrijpen en een paar woorden praten.”

“Ik dacht dat peukje een dier was”
Het leren van de taal bracht ook na een jaar nog steeds grappige situaties met zich mee. Bijvoorbeeld toen Jacki andere jongeren leerden kennen tijdens haar studie. “Ik dacht in het begin dat ‘peukje’ een dier was en ik wist niet dat ‘Roffa’ straattaal voor ‘Rotterdam’ was.” Gelukkig zijn er in Rotterdam nog een hoop andere Duitse au-pairs, zodat Jacki af en toe gewoon even haar moedertaal kan spreken.

Verschillen
De verschillen tussen Duitsland en Nederland zijn volgens Jacki groter dan de meesten denken. “In het begin had ik niet verwacht dat er zo veel verschillen zouden zijn, het zijn toch buurlanden die erg op elkaar lijken. Al tijdens de eerste weken werd ik van het tegendeel overtuigd. Eind oktober begonnen Nederlandse kinderen zich op Sinterklaas te verheugen. Zij konden niet wachten tot pakjesavond en overal in de winkels waren chocoladeletters te koop. In Duitsland kennen we geen Sinterklaas. Wij vieren op 6 december wel Nikolaus, wat op Sinterklaas lijkt, maar dat is bij ons veel minder speciaal. Met Kerst gaan wij altijd naar de kerstmarkt om glühwein te drinken en bratwurst te eten. Op 24 december gaan we naar de kerk, hebben we ‘pakjesavond’ en eten we zelfgebakken kerstkoekjes.”

“Naast verschillen in tradities, zie ik vooral verschillen in de mentaliteit. In Nederland, en vooral in Rotterdam, zijn de mensen heel nuchter en zeggen ze direct wat ze denken. In het begin was dit voor mij erg wennen, omdat ik juist altijd op het perfecte moment wacht om dingen te zeggen.”

Omafietsen vs. Rotondes
“Het allerleukste aan Nederland vind ik de omafietsen! Als je vijf jaar geleden aan mij had gevraagd hoe een Nederlands meisje eruit ziet, dan had ik gezegd: blond haar, blauwe ogen, zonnebruin en in het bezit van een omafiets met een houten mand voorop. Toen ik een jaar geleden eindelijk een eigen omafiets had gekocht, voelde ik me meteen een stuk Nederlandser. Ik vind de vorm van de fiets en de houding die je hebt als je erop zit erg mooi. Sowieso vind het super leuk dat in Nederland iedereen met de fiets gaat. Zelfs in de regen, met drie kinderen en een hond, zie je Nederlanders nog buiten fietsen; respect for that.”

“Ik erger me het meeste aan de bizarre rotondes met 100 rijbanen. Dat kan echt niet! Ik ben al blij dat ik de auto bij de drempels niet kapot rij en eraan heb gedacht om op tijd te remmen. Dan kom ik nog op een rotonde met allemaal auto’s, fietsers en voetgangers en weet ik niet eens welke rijbaan ik moet hebben. Ik weet dat dit voor veel mensen wel effectief is, maar voor mij is het gewoon een doolhof.”

Italië
“Mijn studie in Nederland duurt nog drie jaar. Daarna ga ik verder kijken hoe ik mijn toekomst ga indelen. Ik zou het wel erg leuk vinden om nog een keer in een ander land te wonen. Italië lijkt me erg leuk. Ook daar hebben ze weer een hele andere cultuur en mentaliteit, en het eten zal nergens in de wereld beter kunnen zijn dan in Italië.. Misschien moet ik het dan eigenlijk maar niet doen, anders vliegen de kilo’s er zeker aan, haha.”


Lees ook:

Gerelateerd

  • Mom Comic: cartoons over het leven van een moeder

  • Paaseieren versieren op een biologisch verantwoorde manier

  • ‘Nederlanders, vul de enquête over de VN in’

  • Avondklok voor vrouwen in Banda Atjeh – Indonesië