Hoe word je binnen een jaar betaald keynote spreker? Deel 2: vallen en weer opstaan

Wat mijn doorbraak had moeten worden als internationale spreker veranderde in een nachtmerrie: ik kreeg een blank-out op het podium van mijn eerste Europese congres.
Ik keek heel erg uit naar dit optreden en had mijn speech zeker twintig keer geoefend. Dus ik dacht dat ik ging rocken op dat podium, maar ik had het mis. Door een fout in de techniek raakte ik uit mijn verhaal en kreeg ik een blank-out.

Ik stond op een groot podium in de spotlight en kwam niet meer uit mijn woorden, terwijl driehonderd man vanuit de zaal toekeek. Ondertussen gingen mijn gedachten razendsnel: ‘stop hiermee en begin je talk! Je verpest het!’ Mijn mond werd steeds droger en het praten ging steeds moeilijker. Ik was de draad kwijt. Dat was echt een afschuwelijke ervaring.

Mijn grootste angst was dat ze weg zouden lopen of Twitter zouden bombarderen met negatieve reacties zodat ik online werd afgekraakt. Gelukkig had ik de steun van mijn community daar. Er zaten een aantal vriendinnen in de zaal en ook de rest van het publiek was erg ondersteunend. Niemand liep weg toen ik worstelde met de woorden en ik wist dat ik door moest gaan. Uiteindelijk kon ik mezelf herpakken en de speech geven die ik wilde geven. Aan het eind klapte het publiek voor me en kreeg ik veel vragen die ik allemaal kon beantwoorden. Maar na afloop voelde het toch als een mislukking.

“Ik was bang dat niemand me meer als spreker zou inhuren”

Ik besloot mijn verhaal en learnings op social media te delen, want ik vond het nep om te doen alsof deze keynotespeech een succes was. Wat er toen gebeurde had ik echt niet verwacht.
Meer dan 68.000 mensen hadden mijn bericht over die blank-out gelezen. Veel meer mensen dan ik had verwacht. Zoveel, ik was bang dat niemand me meer als spreker zou inhuren. Maar gelukkig was de kracht van mijn community sterker.

Die steunden mij met 432 likes, 123 comments en veel DM’s. Ik kreeg steun van een aantal mensen uit de zaal die vonden dat mijn blank-out aan het begin wel meeviel, en die toch veel van mijn speech hadden opgestoken. Reacties van wildvreemden die hun angsten over spreken met me deelden. Berichten van bekenden waar ik tegenop keek, die vertelden dat ze iets soortgelijks hadden meegemaakt. En van andere keynote sprekers die me steunden door te zeggen dat dit helemaal niet mijn ergste nachtmerrie was, maar eigenlijk gewoon een ervaring die hoort bij jezelf leren zijn op het podium. Heel waardevol!

Niemand heeft besloten om mij niet meer in te huren of om een boeking te annuleren. Dus sprak ik een maand later weer op een evenement, namelijk tijdens de Kleurrijke Salon in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Natuurlijk was ik superzenuwachtig. Om me voor te bereiden riep ik de hulp in van Jessika Lynch, die niet alleen mijn partner bij WomenTalkTech is, maar ook sprekercoach. Want ik wilde geen enkel risico lopen. Een keer een blank-out wordt je vergeven, maar een tweede keer leek me funest.

De speech ging goed en ik kreeg daarmee mijn ‘speaking mojo’ terug. Daar ben ik Raja Felgata die me de kans gaf om me op het podium te herpakken en Jessika Lynch die me mijn vertrouwen terug gaf, nog steeds heel dankbaar voor.

Mijn learnings:

  • Als je valt: gewoon opstaan en weer doorgaan. Het gaat er niet om dat je valt, maar om hoe je jezelf herpakt
  • Geloof in de kracht van je community
  • Deel ook je mislukkingen, we zijn allemaal gewoon mensen
  • Wees sterk genoeg om je kwetsbaarheid te tonen
  • Steun anderen, veroordeel hen niet als ze eerlijk durven te zijn en ben net zo aardig voor jezelf als je bent voor anderen.

Gelukkig kreeg ik de kans om me te herpakken nadat ik was gevallen. Maar ik sprak nog steeds voornamelijk op gratis events. En was dus vooral aan het zaaien, zodat ik later kon gaan oogsten. Benieuwd hoe ik de volgende stap, namelijk die van betaald spreken gemaakt heb? Dat vertel ik je volgende week. Stay tuned.

Dit artikel is geschreven door Maartje Blijleven van WomenTalkTech. Zij is samen met Jessika Lynch deze maand gasthoofdredacteur van vrouw.nieuws.nl.

Gerelateerd

  • Welke houten vloer past het beste bij jou?

  • 7 geweldige wandelingen die je gemaakt moet hebben

  • Opvallen met je foto’s op Instagram? Zo doe je dat!

  • Zo zien auto’s eruit als kinderen ze ontwerpen