Helft minder migraine dankzij nieuw medicijn

Het aantal migraineaanvallen kan gehalveerd worden dankzij een nieuw medicijn. Hoofdpijnprofessor Michel Ferrari start in Leiden een grootschalig onderzoek.

Deskundigen noemen het revolutionair. Ruim 1 miljoen Nederlanders zouden wel eens van hun klachten af kunnen komen. Het Leidse LUMC gaat na de zomer de nieuwe ‘anti-CGRP-middelen’ testen met behulp van zeshonderd patiënten. De maandelijkse injecties zouden zorgen voor de helft minder migrainedagen.

“CGRP is een eiwit dat zorgt dat hersenzenuwen hoofdpijn waarnemen. De nieuwe middelen schakelen dat eiwit uit en voorkomen zo dat het brein pijn registreert,” aldus de hoofdpijnprofessor tegen AD.nl. “Bovendien werkt het ook tegen clusterhoofdpijn waar we tot nu nagenoeg geen remedie hadden.”

Het voordeel van de nieuwe medicatie zou zijn dat het gaat om maandelijkse injecties in plaats van dagelijkse pillen. Het lijkt er ook op dat de injecties nauwelijks bijwerkingen geven. Dat doen de huidige medicijnen wel. De pillen zouden mogelijk depressieve klachten veroorzaken.

“Met de huidige middelen tegen migraine worden zulk soort resultaten nog niet behaald,” zegt Ferrari. “De middelen zijn niet gemaakt tegen migraine, maar hoge bloeddruk, hartproblemen of epilepsie. Hoe ze migraine voorkomen, weten we niet precies,” aldus de hoofdpijnprofessor. Mensen die kampen met lichte klachten nemen vaak alleen medicatie als zij een aanval voelen aankomen. Patiënten die echter meer dan twee aanvallen per maand hebben, slikken dagelijks tabletten om een aanval te voorkomen.

Gerelateerd

  • In de spotlight: brandweervrouw Anne Verweij

  • Mehrnoesh geeft positieve en inspirerende verhalen van vluchtelingen een podium

  • Venetië, Como of Rimini: welk kleurtype ben jij?

  • Kinderen kunnen hun eigen outfit ontwerpen