Gesprek tussen twee vrouwen: “Hoe wil jij mooi oud worden?”

Waar gaat dit gesprek over? Marie-Louise Polm (ML) van Polm & Partners Executive Search en Jolanda Hillebrand (Jo) van Hillebrand Coaching kijken graag vooruit en maken graag plannen voor de toekomst. Maar zij realiseren zich ook allebei, dat er meer tijd is verstreken dan er nog voor hen ligt. Wat doet dat met je? Hoe ga je om met de ervaringen die je hebt opgedaan en hoe wil je als oudere jongere met je kostbare tijd omgaan?

Jo: “Zeg ML, je hebt net je 62e verjaardag gevierd met een feestje in Rome. Hoe voelt dat nu, zestiger zijn? Wat is er mooi aan en waar zou je ook zonder kunnen?
ML: Ja, 62 het is voor mij meer een getal. Ik voel mij fit en fier in het leven staan. Ik merk dat 60 en een beetje vooral voor de buitenwereld vagen oproept, zoals wanneer ik zou willen stoppen met mijn bedrijf. Daar zou ik dus zonder kunnen. Wat mij bekoort aan het ouder worden is dat het geven belangrijker wordt dan het ontvangen, je ego doet er veel minder toe. Je weet veel beter wat goed is voor je en je kunt beter je grenzen aangeven. En last but not least zijn de dierbare vrouwen vriendschappen onmisbaar in mijn leven. Ik ben trots dat ik zulke mooie en lieve vriendinnen heb waar ik alles mee kan delen.”

ML: “En hoe is dat dan voor jou?”
Jo: Nou, ik voel me absoluut geen 57 jaar. Ik sport veel en probeer zo gezond mogelijk te eten. En wat je zegt over vriendschappen herken ik zeker. Ik besteed veel meer tijd met mijn vriendinnen en dat is heel belangrijk voor me. Ik merk wel dat ik veel bewuster met mijn tijd omga. En op de een of andere manier word ik steeds nieuwsgieriger naar wat er in de wereld gebeurt en wil ik er ook zelf naar toe. Zo maak ik nu een rondreis door het Midden Oosten om zelf te ondervinden hoe het leven daar is. Niet als toerist, maar als reiziger. Ik ontmoet daar allerlei mensen die vertellen over cultuur, religie, economie en politiek. Heel bijzonder. En dan vooral luisteren en je oordeel uitstellen. Ik leer dus nog zoveel. Van vrienden en vriendinnen, waarmee de gesprekken vaak intenser zijn, maar ook van mensen die je op reis ontmoet. Waar ik wel zonder zou kunnen, is dat ik toch nog steeds teveel bezig ben met wat anderen van me vinden. Daar is nog wel werk aan de winkel, want ik weet dat dat volkomen onnodig is. Het is de reis naar binnen waar je echt jezelf ontmoet.”

Jo: “Jij bent ook op reis toch? Ook naar je eigen drijfveren en je geschiedenis heb ik van je begrepen. Wat levert dat jou op?
ML.: “Ja, dat klopt. Naast het reizen naar nieuwe en onbekende plekken, wat ik heel graag doe , ben ik de laatste jaren ook meer bezig met mijn innerlijke reis. En het is bijzonder dat ook op latere leeftijd nog veel te ontdekken valt. Ik zou hier veel over kunnen vertellen, als ik het samenvat heeft deze innerlijke reis, die zeker nog geen eindbestemming kent, mij opgeleverd dat ik milder naar mijzelf kan kijken en daarmee ook naar de ander.”

Jo: “Ja, dat is mooi. Naast dat reizen, ben ik veel bewuster bezig met wat mij drijft. En waar ik vandaan kom en hoe dat me heeft gevormd. Die reflectie levert zoveel op. Dat zou ik jonge vrouwen die nog aan het begin van hun carrière staan en nog druk zijn met het vinden van hun weg in het leven, heel erg aanbevelen. Het is zo belangrijk om inzicht te hebben in je ‘script’. Als je al die onbewuste patronen heel bewust onder ogen kunt zien, kun je ook meer compassie krijgen met je minder mooie kanten en trotser zijn op je kwaliteiten. Dat geeft rust. Ik zie nu teveel vrouwen om mee heen die lijden aan het syndroom dat alles perfect moet zijn, en dat kan niet. Hoeft ook niet.”

Jo: “Wat zou jij jonge vrouwen mee willen geven?”
ML.: “Ik ben het zeker met je eens Jo, weten wat je drijft en waar je vandaan komt levert je heel veel op en kan je zeker helpen bewuster keuzes te maken.
Wat ik zelf geleerd heb, is dat afstand nemen van wat je denkt dat anderen van je verwachten je dichter bij jezelf brengt. Persoonlijke groei gaat gepaard met grenzen verleggen. In mijn executive search praktijk ontmoet ik veel jonge ambitieuze vrouwen waarbij ik merk dat zij hun eigen kwaliteiten onderschatten. Als je blijft doen wat je altijd hebt gedaan, zul je blijven krijgen wat je altijd kreeg. Mijn advies is: durf keuzes te maken en blijf trouw aan jezelf.”

Jo: “Nou, dat advies onderschrijf ik helemaal. Dat is een mooie afsluiting van ons gesprek.Wij kennen elkaar nu een paar decennia, maar we raken nooit uitgepraat. Volgende keer maar weer over onze volgende reis naar India en wat die innerlijke reis allemaal brengt.”

Dit artikel is geschreven door onze gasthoofdredacteur HealthyWoman.

Gerelateerd

  • Op de wishlist: hier shoppen de modemeisjes van FashionWeek

  • Boek Monica Geuze blijft populair

  • Koningin Máxima gespot in ZARA-jasje dat nog in de schappen ligt

  • Artsen weten niet genoeg over vrouwelijk lichaam