Generatieleren is van alle tijden

In de wet zijn vrouwen en mannen gelijk in Nederland. Gelijk als het gaat om behandeling, beloning, arbeidsvoorwaarden en sociale zekerheid. In de praktijk is het nog een vreemde willekeur. Naast vrouwenverenigingen komen er steeds meer online netwerken voor vrouwen. Veranderingen in de samenleving gaan steeds sneller, waardoor het lijkt alsof jongeren minder van ouderen kunnen leren. Maar is dat ook zo?

Oordelen en vooroordelen over andere generaties kunnen leiden tot een generatiekloof. Waar een generatie vroeger zo’n 15 jaar duurde, is er nu al vaak binnen 10 jaar een nieuwe maatschappelijke en historische context, een nieuwe generatie. Het aantal generaties groeit in onze samenleving, doordat mensen ouder worden en langer vitaal blijven. Dat betekent langer met elkaar samenleven en -werken. Maar de wereld van een dertiger vraagt andere vaardigheden en kennis dan die die een zestiger te bieden heeft. Dat geldt regelmatig ook al voor een vijftiger en soms zelfs voor een veertiger.

Kloof overbruggen

Generatieleren gaat over elkaar willen begrijpen, de verschillen benoemen zonder te oordelen en wederzijds van elkaar leren. Het belang om met elkaar te blijven praten, elkaar te leren begrijpen en niet star vanuit je eigen beleving blijven oordelen maar ook écht willen snappen waarom een andere generatie doet, wat zij doet en waarom. Dan krijg je een heel andere verhaal en kun je de wereld ook door een andere bril bekijken, beleven en beoordelen. Zo voorkom je een generatiekloof en blijven ook oudere generaties in het centrum van de samenleving staan.

Levenswijsheid in de mix met innovatie

Generaties vrouwen kunnen nog altijd veel van elkaar leren. De ervaring en levenswijsheid van de oudere generaties en de innovatieve kennis van de jongere generaties kunnen elkaar juist verrijken en versterken. Daarom zijn samenwerkingsinitiatieven zoals die tussen Vrouwen van Nu en AM | Talent dat het maakt, zo belangrijk. Samen beslaan zij de gehele linie werkende vrouwen op de werkvloer. Van starters tot vrouwen die aan de top van hun carrière staan of al met pensioen zijn. Door zich te verenigen kunnen vrouwen hun kennis met elkaar delen en van elkaar leren. Maar ook kunnen zij met hun grote achterban, van gezamenlijk 76.000 vrouwen, vraagstukken die al zolang op tafel liggen met elkaar een stap verder brengen.

Salariskloof

Ook al zegt de wet dat vrouwen en mannen gelijk zijn, er zijn nog altijd te veel voorbeelden waarbij vrouwen in een gelijke positie als mannen minder betaald krijgen. Deels komt dat doordat vrouwen het lastiger vinden om voor zichzelf te onderhandelen, het wordt ook nog vaak als bitcherig gedrag gezien, vooral niet vrouwelijk. Vrouwen die wel succesvol zijn, zijn maar sporadisch bereid om hun route naar succes te delen en gedragen zich als ‘queen bees’. Die vrouwen spelen mee op het schaakbord dat door mannen is ontworpen. Maar juist in het kader van diversiteit is het van belang om verschillende elementen in te voegen en het schaakbord samen te veranderen.

Vrouwen van Nu en AM | Talent dat het maakt, gaan in 2021 een aantal gezamenlijke sessies organiseren. Samen vertegenwoordigen zij de gehele linie van werkende vrouwen. Van starters tot vrouwen, die aan de top van hun carrière staan. Om van elkaar te leren en kennis te delen. Maar ook om vraagstukken die al zolang op tafel liggen nu eindelijk met elkaar eens verder te gaan brengen.

Wil je meepraten over bijvoorbeeld: Equal work, equal pay, salariskloof, het diversiteitsprincipe, stereotypering van vrouwen en mannen? Meld je dan aan op: bureau@vrouwenvannu.nl en blijf op de hoogte.

Gerelateerd

  • yoni

    In de spotlight: Mariah Mansvelt Beck van Yoni tampons en maandverband van biologisch katoen

  • Onderzoek: Dit zijn de aantrekkelijkste dansmoves voor vrouwen

  • Koningin Máxima gespot in ZARA-jasje dat nog in de schappen ligt

  • Zo word je tuin een verlengstuk van je huis