Fit girl of orthorexia patiënt?

Zodra je Instagram opent, verdwaal je in de foto’s van jonge meiden met dunne gespierde lichamen en foto’s van gezonde maaltijden. Deze meiden noemen zichzelf ‘fit girls’ en zijn een enorm grote trend. Hoewel dit misschien op het eerste gezicht onschuldig lijkt, zit er aan deze trend een onbekendere eetstoornis verbonden.

Orthorexia is een eetstoornis die verwant is aan anorexia nervosa. Orthorexia is (nog) geen erkende eetstoornis, maar komt steeds meer voor. Mensen die lijden aan deze eetstoornis zijn geobsedeerd door gezond eten. Misschien denk je bij jezelf: dat is toch een hele gezonde ontwikkeling en gezond eten en sporten moet je toch alleen maar aanmoedigen? Helaas bestaat er ook iets al ‘té gezond’ eten. Mensen die orthorexia hebben willen zo gezond eten dat ze helemaal doorslaan en uiteindelijk alleen nog wat groentes eten. Dit zorgt voor een tekort aan voedingsstoffen, ondergewicht en problemen in het sociale leven.

Fit girl

De ‘fit girl’ trend die is ontstaan op sociale media helpt daar ook erg aan mee. Pro Anna websites zijn uit den boze, maar websites en foto’s die orthorexia voeden worden wel toegestaan. Honderden meiden showen op foto’s hun platte buik zonder een grammetje vet en hun dunne benen in een weinig verhullend sportbroekje. Als ze niet aan het pronken zijn met hun lichamen plaatsen ze foto’s van hun maaltijden die meestal bestaan uit een salade zonder dressing. Dat we jaren geleden aan een ‘brood dieet’ deden om op een gezonde manier af te vallen, heeft iedereen uit zijn gedachten gewist.

Media

Helaas jaagt soms ook de media ons de stuipen op het lijf om ‘normaal’ te eten. Onlangs werd bekend gemaakt door de Wereldgezondheidsorganisatie dat bewerkt vlees als salami, rookworst en knakworstjes kankerverwekkend zijn. In zelfgemaakte smoothies zitten te veel fruitsuikers en sinaasappelsap is even slecht als een glas cola, beweert de gezondheidsraad. Ook salades zijn niet meer veilig. De hoeveelheid aan calorieën staat soms gelijk aan een pizza. Dit komt doordat er soms veel calorierijke soorten groentes of noten door een salade zitten. En dan hebben we het nog niet eens over brood, rijst of snoep gehad…

Hieronder een video van ‘fit girl’ Soniatlevfitniss met 15.084 abonnees op Youtube en 1.700.000 volgers op Instagram.

https://www.youtube.com/watch?v=99FBJLYzqvw


 

Lees ook

Gerelateerd

  • “Als een vrouw twintig jaar lang hormonen heeft genomen, hoe ga je dat dan de komende twintig jaar regelen?”

  • Meest memorabele vrouwen in de geschiedenis

  • Danielle Heemskerk

    In de spotlight: Danielle Heemskerk van Bureau Body Positive

  • In de spotlight: Mariëlle Hurkmans van De Dames van Hurkmans