Deze etenswaren komen niet uit het land waarvan je het verwacht

Een stamppot met een goede portie piepers is typisch Nederlands en Fish and chips komt van oorsprong uit Engeland, dat is wat veel mensen denken. Niets is echter minder waar. Lees hier welke specialiteiten uit een ander land komen dan je had verwacht:

Piepers

Aardappels, vlees en groente, een typische Hollandse maaltijd. Toch kent de plant niet zijn oorsprong in ons kikkerlandje. Zo’n achtduizend jaar geleden groeiden aardappels namelijk alleen op de hoogvlakten van Peru. Hoe de knollen dan toch in Nederland terecht zijn gekomen? Spaanse veroveraars brachten ze in de zestiende eeuw met zich mee. Vervolgens groeiden de piepers zo goed in onze kleigrond, dat ze nu niet meer weg te denken zijn uit ons land.

Spaghetti

Wie aan spaghetti denkt, denkt aan de Italiaanse keuken. Het voedsel komt hoogstwaarschijnlijk echter van oorsprong uit China. Archeologen vonden daar namelijk de oudste overblijfselen van deegslierten gemaakt van graan.

Hamburger

Hamburgers zijn niet vernoemd naar de Duitse stad Hamburg en komen van oorsprong ook niet uit Amerika, waar de snack op veel menukaarten prijkt. Het vlees komt uit Rusland. Volgens de verhalen stopte het Russische volk vroeger een lap vlees in hun broek tijdens het paardrijden, als bescherming; met als gevolg kleine stukjes vlees, ook wel tartaar. Duitse koks brachten het stukje vlees op een later moment op smaak met kruiden.

Fish and chips

In het algemeen wordt patat met gebakken vis bestempeld als een typisch Engels gerecht. Maar in Frankrijk stond het gerecht al eerder op de menukaart: in de zeventiende eeuw kookten de Fransen vis in hete olie en als ze hier niet genoeg aan hadden, gooiden ze er aardappels bij.

Bron: Quest

Lees ook:

Gerelateerd

  • Korte docu The Firefox Guardians toont unieke blik in het leven van bedreigde rode panda

  • Adidas slaat handen ineen met Kate Moss

  • Prinses Amalia begint eerste schooldag

  • “We moeten voorkomen dat mensen al twee jaar ruzie hebben en dan pas de hulpverlening inzetten”