
Eten en (net)werken met inburgerende vluchtelingen
4 procent van de vrouwelijke Syrische statushouders die een verblijfsvergunning kregen heeft een baan en 17 procent van de mannen (Bron: CPB Syriërs in Nederland 2018). Gemeenten begeleiden doorgaans de mannen van een inburgerend gezin, omdat zij de meeste kansen hebben op de arbeidsmarkt. Huwelijken lopen niet zelden op een scheiding uit, omdat deze vaak zijn gearrangeerd in het land van herkomst. Werken is dus juist voor vrouwen nodig om voor zichzelf te kunnen zorgen en om snel te kunnen inburgeren in Nederland.
De hoogste tijd om deze vrouwen verder te helpen hun toekomst op poten te zetten. Ik ben Renata Pen (56) en ik zet mijn talenten in om deze vrouwen te helpen, ze weer te laten stralen, zich te ontwikkelen, een baan te vinden en een leuker leven te laten leven. Vanuit mijn stichting Rock the Kasbah help ik vrouwen en hun gezinnen met een vluchtelingen achtergrond aan een betere toekomst in Nederland. Dat doe ik met een aantal activiteiten.
Meet the Mama’s
Eten verbindt, dus ik ben een pop up restaurant gestart met het eten uit de landen waar vluchtelingen vandaan komen. Met name de vrouwen hebben nieuwe contacten en een netwerk nodig om in te burgeren in Nederland. Onder de naam Meet the Mama’s is dit uitgegroeid tot een groot succes, dat nu wordt voortgezet door een ondernemer als Since1974, die het doel ervan helemaal onderschrijft en vrouwen op structurele basis met elkaar in contact brengt.
Bemiddelen naar betaald werk
Als de gelegenheid zich voordoet, bemiddel ik nu ook vluchtelingen naar betaald werk. Bijvoorbeeld Joe uit Syrië, die eigenlijk alleen maar met zijn muziek geld wil verdienen. Gelukkig hebben Malou (mijn dochter) en ik hem bij La Place kunnen introduceren en is hij daar nu een gewaardeerde medewerker. Daarnaast organiseert hij zelf events en verzorgt daarbij zelf de muziek. En Tewelde uit Eritrea, een man die de entreeopleiding Elektromonteur had gedaan en mijn hulp inriep voor een BBL-plek. Een gesprek van tien minuten bij de Interval groep was genoeg om hem te matchen.
Ruimte door minder uren
Het is prachtig werk dat ik naast mijn baan bij de gemeente Amsterdam mag doen. Ik krijg daar ruimte voor door minder uren te werken. Dat kost me geld, maar ik heb het er voor over. Ik zie wat er gebeurt door mijn energie en netwerk in te zetten voor anderen. Steeds meer mensen sluiten zich hierbij aan. Er is veel te doen, dus dat is helemaal geweldig.
Voor de toekomst: Carrièrehuis
Vanuit Rock the Kasbah ontwikkelen we nu een Carrièrehuis. Samen met diverse partijen die in Zaanstad actief zijn. In 2021 zal de gemeente weer gaan zorgen voor taal en inburgering en zal elke nieuwkomer een persoonlijk plan maken. Als je als nieuwkomer in ons Carrièrehuis komt, dan kom je in een omgeving terecht waar het veilig is en je ontwikkeling zelf vorm kunt geven. Taalles, inburgering en werk worden parallel aangeboden. Dat heet een duaaltraject. Ze kunnen dan ook aan het werk bij een van de 800 bedrijven in ons netwerk. Met mogelijkheden voor betaald werk, zodat er geen of minder uitkering nodig is.