Een ‘Bloedeerlijk’ verhaal, een nieuwe podcast over miskramen

Bijna twintig jaar geleden ontdekte Anja Corbijn op een veerboot naar Engeland een bloedvlek. Het was het eerste teken dat haar zwangerschap niet goed zou eindigen.

Vijf zwangerschappen later

Vijf zwangerschappen en twee gezonde tienerdochters later, praat zij in haar podcast Bloedeerlijk met vrouwen, mannen en zorgprofessionals over hoe het is om een vroege miskraam mee te maken. Hoe was het toen, hoe is het nu? Is er eigenlijk wel iets veranderd in hoe we omgaan met zwangerschapsverlies?Dit podcastproject heeft als doel om miskramen makkelijker en vaker bespreekbaar te maken. Zodat vrouwen niet na twee dagen weer aan het werk gaan omdat ze het aan niemand willen vertellen. Of het gevoel hebben dat hun verdriet niet veel voorstelt, omdat het nog zo pril was.De titel is Bloedeerlijk omdat bloed de aankondiging is van een zwangerschap die misgaat. Naast de kramp en het bloed krijg je ook te maken met de emotionele kant van ‘uit verwachting’ raken. Allemaal emoties die snel wijken zodra een nieuwe (geslaagde?) zwangerschap zich aandient . Veel vrouwen die Anja sprak hadden jaren niet aan hun miskraam gedacht, maar herinnerden zich desondanks ieder detail.

Feiten en cijfers

  • In Nederland worden miskramen niet bijgehouden/of geregistreerd, onderzoeksgegevens die artsen gebruiken zijn afkomstig uit het buitenland.
  • Wereldwijd vinden er jaarlijks geschat 23 miljoen miskramen plaats, dat komt neer op 44 keer per minuut.
  • Kansen op een miskraam per leeftijdsgroep:
    voor vrouwen beneden de 35 jaar is de kans 1 op 10
    voor vrouwen tussen de 35 en 40 jaar is de kans 1 op de 5-6 voor vrouwen tussen de 40 en 45 jaar is de kans 1 op 3
  • Risicofactoren: een hele jonge of juist oudere moeder (jonger dan 20, ouder dan 35), oudere vader (ouder dan 40), hele lage of hoge body mass index, vrouwen met een donkere huidskleur, eerdere miskramen, roken, alcohol, stress, nachtdiensten draaien, luchtvervuiling en blootstelling aan pesticiden. [bron: The Lancet]

Wie is Podcastmaker: Anja Corbijn?

Ik ben 52 jaar, heb Nederlands gestudeerd en werk als content-strateeg en investment writer in de financiële sector. Ik werk voor banken en pensioenfondsen, maar maak ook een magazine voor een zorginstelling. Mijn twee dochters zijn nu 16 en 19. Ik had drie vroege miskramen, waarvan er twee in het ziekenhuis eindigden met een curettage. Anja is met deze podcast begonnen omdat het haar aldoor verbaast dat miskramen zo vaak voorkomen en tegelijk zo weinig besproken worden. Ik wilde iets maken met een andere tone of voice, waar ook het bloed, de pijn en het mislukte gevoel aan bod komen. Door het delen van bloedeerlijke verhalen leren we dat een miskraam veel vrouwen overkomt en wordt het onderwerp bespreekbaar, ook op de werkvloer. Tenslotte is het belangrijk om hoop te bieden: vaak volgt na een miskraam een voldragen zwangerschap.

Afleveringen

Gasten zijn o.m. haptonome Jozien Wijnakker, gezinstherapeuten Marina van der Wal en Gideon de Haan, arts en gynaecoloog in opleiding Ellyze van Asbeck, klinisch verloskundige Marianne Peeters, Bas Janse van het platform ‘de vergeten vader’ en auteur Marjolijn de Cocq van ‘Maar ik hield al wel van je’. Je vindt alle afleveringen van Bloedeerlijk hier.

Gerelateerd

  • Reclame van Lane Bryant met plus-size modellen afgewezen door ABC en NBC

  • Discriminatie zwangere vrouwen neemt niet af

  • In de spotlight: Lotte Ditzel founder van DTNG. 

  • Dit verdienen fashionbloggers die tot de top behoren met Instagram