Dj Sophie Francis (17): de vrouwelijke Martin Garrix

Sophie Francis (17) is nog maar twee jaar aan de slag als dj, maar wordt nu al door velen geprezen om haar ‘tracks’. Ook heeft ze een indrukwekkend curriculum vitae opgebouwd. Zo heeft ze in Valencia opgetreden voor 35.000 muziekliefhebbers, wordt ze de vrouwelijke Martin Garrix genoemd en heeft ze zelfs met hem het podium beklommen. Een goede reden om het talent beter te leren kennen.

De liefde voor muziek maken, zit er bij Sophie al van jongs af aan in. Sterker nog: het is haar lust en leven, onder meer omdat ze hierdoor haar emoties kwijt kan. Ze speelt al vanaf haar negende piano en zingt met ieder liedje mee. Maar op haar vijftiende kwam ze pas in aanraking met dj’en. Sophie: “Ik moest voor de internationale school waar ik op zit een vaardigheid ontwikkelen. Ik wilde graag iets doen met muziek en besloot om te gaan dj’en.” Sophie volgende dj-lessen bij de muziekschool in Eindhoven en sindsdien is het in een sneltreinvaart gegaan.

Sophie is niet alleen dj, maar produceert ook haar eigen tracks. Hierdoor kan ze laten horen wat ze zelf echt vet vindt. De muziek die ze maakt, is vrij gevarieerd. Sophie: “De eerste tracks die ik heb geproduceerd waren super energiek, echte clubnummers. Mijn onlangs uitgebrachte en favoriete nummer Walls is echter meer melodieus, met een mooie tekst, die gezongen wordt door zanger Seann Bowe. Het nummer Don’t stop, dat uitkomt op 18 november, is een vette housetrack geworden.”

img_4206

Omdat Sophie in zo’n korte tijd zoveel succes heeft geboekt, kan ze soms niet bevatten wat voor een bijzonder leven ze momenteel leidt: “Vaak bedenk ik pas achteraf wat voor een vet optreden ik heb gedaan. Zo mocht ik dit jaar voor maar liefst 35.000 muziekliefhebbers op het University Dance Music Festival in Valencia draaien. We gingen met z’n allen helemaal uit ons dak. Als ik daar de video van terugzie, kan ik het eigenlijk nog steeds niet helemaal geloven dat ik daar stond.”

“Het optreden van Garrix ontstond spontaan”

Ook het optreden dat ze gaf met Garrix, die door DJ Mag is uitgeroepen tot de beste dj van de wereld, heeft ze als bijzonder ervaren. Sophie: “Hij kwam samen met zijn vrienden naar mijn set in BCM Planet Dance in Mallorca. Toen ontstond eigenlijk heel spontaan dat we samen zijn gaan draaien. Het is echt een coole gast, die gewoon zichzelf is gebleven en leeft voor de muziek. Hoe ik het vind dat ik door velen de vrouwelijke of nieuwe Martin Garrix wordt genoemd? Een enorme eer natuurlijk.”

Ondanks dat de muziek van Sophie bij velen in de smaak valt, wordt ze geregeld niet serieus genomen, omdat ze een vrouw is. “De scene is niet altijd even gezellig voor vrouwelijke dj’s en dan heb ik het niet over de mensen in het publiek, zij vinden het juist onwijs cool. Ik moet me echt bewijzen als vrouw. Hoe vaak ik niet heb meegemaakt dat er op mijn vingers wordt gekeken, omdat gedacht wordt dat alles al is voorgeprogrammeerd. Er worden zelf weddenschappen gehouden of de sets wel of niet vooraf zijn gemixed.”

“Dj’en en school is eigenlijk niet te combineren”

Een ander nadeel van haar werk is, is dat ze permanent weinig slaap krijgt. “Muziek, mixen, tracks zoeken en produceren, pianoles, optredens die ook vaak in het buitenland zijn, ik ben er gemiddeld dertig uur per week mee bezig. Ook toer ik in de vakanties. Prima te doen, zou je zeggen, zij het dat ik ook een tweejarig programma van het internationaal onderwijs volg en in mei examens moet doen. Het combineren van draaien en school is eigenlijk niet te doen. Het is dan soms ook heel zwaar, maar ik krijg er wel ontzettend veel voor terug.”

Sophie kan dan ook niet wachten tot ze haar papiertje binnen heeft en ze zich volledig kan richten op haar carrière: “Mijn droom is om een gerespecteerde dj en producer te worden. Daarnaast wil ik graag met andere artiesten samenwerken en nummers produceren, elke dag een vette gig beleven en vooral heel veel touren.”

https://www.youtube.com/watch?v=KLsv17Evq7Q

00_263

 

Gerelateerd

  • ‘Spiekpen’ tegen uithuwelijken

  • De ongezouten waarheid volgens cardioloog Leonard Hofstra

  • Modeweek op Nieuws.nl

  • Kinderwens speeddate: op zoek naar een homostel