De zin en onzin van Ritalin

Volgens Dick Bijl, medicijndeskundige en schrijver van het boek Het pillenprobleem, zijn we ons als maatschappij onvoldoende bewust van de werking en impact van Ritalin. “Het feit dat een medicijn in de handel is, betekent niet dat alles over de werking en bijwerkingen op de lange termijn is onderzocht.” Hij is een van de sprekers tijdens de avond De zin en onzin van Ritalin op maandag 20 mei in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, georganiseerd door Stichting Verkering met Jezelf.

Eleonora van IJssel, mede-initiatiefnemer van de stichting en tevens spreker tijdens deze avond, vindt het belangrijk om met elkaar een openhartig gesprek te hebben over dit onderwerp en zodoende meer bewustzijn te creëren. “We mogen met elkaar kijken naar de waarom vraag. Waarom wordt Ritalin gebruikt en wat weten we ervan?” Haar eigen dochter kreeg in groep 3 een intelligentie test, waarna de school adviseerde om haar te laten testen op ADHD. “Daar hebben we nee tegen gezegd. Als een kind druk is of een bepaald gedrag vertoont, mogen we kijken naar waarom hij of zij dit gedrag vertoont.”

Te snelle diagnose ADHD

Naast Dick Bijl en Eleonora van IJssel zal ook pubercoach Meta Herman de Groot haar ervaring met en observaties over het gebruik van Ritalin delen. Zij is van mening dat veel kinderen die Ritalin slikken een te snelle diagnose ADHD hebben gekregen, terwijl er een andere oorzaak ligt onder hun gedrag. “Veel kinderen die ik zie en Ritalin slikken, hebben bijvoorbeeld te maken met een vervelende scheiding, lijden onder een enorme prestatiedruk vanuit school en ouders of hebben ouders die te weinig beschikbaar zijn. Het is belangrijk om eerst de context van een kind te scannen om daar bepaald gedrag uit te kunnen herleiden.”

Ritalin wordt steeds vaker onder studenten gebruikt om beter te presteren. Volgens Dick gaan school- of studieprestaties er niet op vooruit. Hij vindt het een zorgelijke situatie. Bijl: “Methylfenidaat is in 2011 geweigerd voor volwassenen, onder meer omdat de autoriteiten zich zorgen maakten om het verslavende karakter. Er is een uitgebreid scala aan bijwerkingen uiteenlopend van psychiatrische effecten, effecten op hart en bloedvaten, groeistoornissen en mogelijk ook negatieve effecten op de voortplantingsorganen en dus op het krijgen van nageslacht.”

“Drukke kinderen zijn een spiegel voor de maatschappij”

We horen en lezen het steeds vaker: we leven in een prestatiemaatschappij en kinderen lijken steeds sneller het stempel ‘druk’ te krijgen. Eleonora: “Drukke kinderen zijn een spiegel voor de maatschappij. Zij reflecteren ons wat er leeft en hoe het met ons gaat. Het vraagt van ons dat we naar dit gedrag mogen kijken en welke boodschap hierin verborgen ligt. Hoe gaan we met onszelf en elkaar om?” Volgens Meta moeten we af van alle stempels en meer inzoomen op het kind zelf. “Kijk naar de context, kijk naar het gezinssysteem waarin het kind opgroeit en praat met kinderen zonder al een diagnose in je achterhoofd te hebben.”

Wil je ook deelnemen aan de avond De zin en onzin van Ritalin – een openhartig gesprek, op maandagavond 20 mei? Je kan je aanmelden via www.verkeringmetjezelf.nl

Gerelateerd

  • Vitaliteitsexpert Suzanne Aslander: “Als zzp’er moet je zelf zorgen dat je vitaal en gezond blijft”

  • Stelletjes laten elkaar tekenen door compositietekenaar

  • In de spotlight: kunstenaar Fleur Pierets

  • In de spotlight: oefen- en slaaptherapeut en mindfulness trainer Eveline Bongaerts