De kracht van gedachten

We hebben het allemaal weleens gehoord: het belang van het managen van je mindset. Maar hoe zit dat nou eigenlijk? En wat heeft dat met geld te maken? Wat je denkt en wat je gelooft, je mindset dus, is allesbepalend voor jouw succes.

Laat me dit toelichten:

  • je mindset beïnvloedt je gedrag
  • je gedrag bepaalt de resultaten die je behaalt
  • je mindset kun je managen

Conclusie: jij creëert je eigen succes

Laat ik je een super concreet voorbeeld geven. Deze zomer heb ik iedere dag gesport. Toch kwam ik twee kilo aan. Dan kun je een paar dingen doen: minder snoepen, nog meer sporten, bij de pakken neer gaan zitten. Wat je doet, is een resultaat van wat je denkt. Zo werkt het ook met geld. We geloven allemaal van alles over geld. De een gelooft dat ‘geld niet gelukkig maakt’, de ander dat ‘rijke mensen gierig zijn’. Weer een ander dat je ‘als je voor een dubbeltje geboren bent nooit een kwartje wordt’.

Deze gedachten zijn niet ‘de waarheid’. Evenmin zijn ze echt ‘van jou’. Het zijn meestal boodschappen die je op jonge leeftijd hebt meegekregen van mensen die belangrijk voor je zijn, zoals je ouders of je juffen op school. En als je iets maar vaak genoeg hoort, ga je het geloven. Het probleem met deze gedachten is dat ze ons gedrag onbewust sturen. Als je gelooft dat honden bijten, gedraag je je heel anders als je een hond tegen het lijf loopt, dan wanneer je gelooft dat honden trouwe vrienden zijn. En wees eens eerlijk, hoe groot is de kans dat jij ooit rijk zult worden als je gelooft dat rijke mensen gierig zijn?

Als jij merkt dat geld een thema is in je leven, je er te weinig van hebt, je het teveel uitgeeft of je gewoon geen zin hebt om er over na te denken, vraag je dan allereerst eens af: ‘Wat geloof ik over geld?’ Als je dat helder hebt, is het tijd voor de tweede stap: Vraag je af of die gedachte waar is. Heel vaak zal je ontdekken dat wat jij gelooft over geld, niet perse de waarheid is. Een derde stap is om een nieuwe, ondersteunende gedachte te formuleren. Een gedachte die net zo goed waar kan zijn en die je aanzet tot financieel gezonder gedrag als je hem zou geloven!

Dit artikel is geschreven door Femke Hogema, auteur Winstgevende Plannen – verschijningsdatum 30 oktober
Zie ook winstgevendeplannen.nl

 width=

Gerelateerd

  • “De weg naar voren in de gezondheidszorg is de weg van de preventieve in plaats van reactieve zorg”

  • YouTube wordt het nieuwe Netflix

  • Nederlanders om in de gaten te houden: Managing Director TechMeUp Nikky Hofland

  • 7 feministische Halloween kostuums