Braziliaanse vrouwen zijn klaar met seksuele intimidatie

In Brazilië is seksuele intimidatie naar vrouwen toe nog steeds een probleem. Dit kwam extra naar voren tijdens een akkefietje op Twitter over een 12-jarige deelneemster van het programma Masterschef Junior. Vrouwen in Brazilië lieten op verschillende manier blijken dat ze seksuele intimidatie meer dan beu zijn.

Nadat de 12-jairge Braziliaanse Valentina Schulz verscheen bij Masterchef Junior stroomde Twitter vol met berichten als: ‘’Kijk, een pornoster van twaalf jaar’’ en ‘’Het is de schuld van sexy Valentina dat er pedofielen bestaan’’. Julia Faria, oprichter van de vrouwenrechten organisatie Think Olga, schrok hiervan en nam gelijk actie. Ze bedacht de hashtag #primeiroassédio (#mijneersteintimidatie) en meteen vertelden ruim drieduizend vrouwen hun verhaal via sociale media.

Abortuswetgeving

In Brazilië is er ook een groep feministen die dagelijks de straat opgaan. De vrouwen protesteren tegen mogelijke wijzigingen in de abortuswetgeving. Actrice Luciana Pedroso deed dit bijvoorbeeld door naakt over straat te lopen, besmeurd met rode verf.

Verkrachting

De verkrachting cijfers in Brazilië liggen enorm hoog. Uit een recente studie van het Braziliaanse onderzoekinstituut IPEA bleek dat er per dag 1.500 vrouwen verkracht worden. Dat is hoog, in vergelijking met Nederland. In Nederland worden er 8 vrouwen per dag verkracht. Om deze reden heeft de 17-jarige Ludmilla Valente een app ontwikkeld waarop vrouwen kunnen aangeven waar ze op welk moment en door wie zijn lastiggevallen.


Lees ook:

 

Gerelateerd

  • In ‘De wereld van mijn Dochter’ merkstrateeg bij de Rabobank, Marianne Bruijn, over financiële zelfredzaamheid van vrouwen.

  • In de spotlight: Helene Spork van FC de Krachtpatsers

  • Carools Column: Onthaasten

  • Liefde voor je lijf, zet jezelf op de eerste plaats