6 feiten over abortus in Ierland

Amnesty International voert de #notacriminal campagne om de abortus-situatie in Ierland onder de aandacht te brengen. Lees hier waarom Amnesty het niet eens is met de regels in Ierland.

  1. In Ierland is abortus alleen mogelijk als de vrouw in direct levensgevaar verkeert. De grens tussen ernstig ziek en in direct levensgevaar verkeren is volgens Amnesty ‘te vaag’. Dit maakt het bijna onmogelijk om abortus te plegen in Ierland.
  2. Toch (illegaal) abortus plegen? Dat kan je een gevangenisstraf van 14 jaar opleveren!
  3. Een zwangere vrouw moet de zwangerschap uitzitten en het kind baren, ook als het kind een zeer kleine kans op overleven heeft. Dit brengt volgens Amnesty ernstige mentale gevolgen met zich mee.
  4. Het leven van een foetus is belangrijker dan het leven van een vrouw. Dat komt tot uiting in het achtste amendement, opgesteld in 1983.
  5. Abortus plegen mag wél in het buitenland. Volgens Amnesty wil Ierland de zorg van de eigen vrouwelijk bevolking niet op zich nemen.
  6. Elk jaar verlaten 4000 vrouwen Ierland om ergens anders een abortus te laten uitvoeren. Dat zijn 10 tot 12 Ierse vrouwen per dag.

Bron: Amnesty International

Gerelateerd

  • 5 onmisbare apps voor het plannen van je bruiloft

  • 9 beautytips van celebrities

  • In de spotlight business hacker Francina van den Berg

  • Hierom staat Nederland wereldwijd bekend om zijn bloemen