5 manieren om je eten op smaak te brengen zonder zout

De meeste Nederlanders eten te veel zout, met alle gevolgen van dien. Zo kan het leiden tot een verhoogde bloeddruk, hart-, vaat- en nierziekten. Om je eten op smaak te brengen, kun je daarom beter het zoutvaatje laten staan en een van onderstaande alternatieven gebruiken.

Verse gember

Je moet ervan houden, maar gember is een goed alternatief voor zout. Zo kun je een beetje gember roeren door een curry of andere saus. Een groot voordeel van deze specerij is dat het ontzettend gezond is: er zitten veel antioxidanten in en het werkt ontstekingsremmend en ontgiftend.

Citroensap

Visgerechten worden vaak op smaak gebracht met citroensap, maar bij andere etenswaren smaakt het zuurtje ook goed. Zo kun je het sap als basis van een saladedressing of marinade gebruiken. Hiervoor kun je ook een kleine hoeveelheid van de rasp van de schil gebruiken.

Gril, rooster of stoof je eten

Laat je kookpan in het keukenkastje staan en gril, rooster of stoof je gerecht. Door deze kooktechnieken karameliseert je eten op een natuurlijke manier, wat voor meer smaak zorgt.

Knoflook en ui

Er is bijna geen hartig gerecht waar je knoflook niet als smaakmaker voor kunt gebruiken. Ook kun je voor meer smaak uien en knoflook fruiten en deze etenswaren vervolgens toevoegen aan een gerecht.

Kruiden

Bieslook, munt, peterselie en koriander kun je als garnering van een gerecht gebruiken en het zorgt ook meteen voor meer smaak. Daarnaast zijn er ontelbaar veel soorten kruiden die de smaak van een gerecht naar een hoger niveau kunnen tillen. Tip: kaneel en kurkuma zijn ideaal om kleur- en smaakcontrast te creëren.

Gerelateerd

  • 10 nieuwe films en series op Netflix in april

  • Afgestudeerde haalt diploma op in huiswerkjurk

  • In de spotlight: Ellen Gaedtgens Founder en managing director Chuck Studios

  • In de spotlight: Diana Renfurm van Wij Scheiden