Voorzitter Amsterdamse studentenvereniging schorst dispuut na vrouwonvriendelijk gedrag: ”Er moet verantwoordelijkheid worden genomen”

Seks in een steeg, over iemand heen plassen en een vluchteling ‘regelen’…. Dat is slechts een greep aan de mensonterende opdrachten die de eerstejaars van de Amsterdamse studentenvereniging L.A.N.X. moesten uitvoeren en filmen. Na de incidenten werd besloten om het deel van de vereniging dat hier verantwoordelijk voor was, dispuut Ares, te schorsen. De Amsterdamse hoger onderwijsinstellingen en ook burgemeester Halsema reageren geschokt op de lijst van vrouwonvriendelijke opdrachten. De grote vraag is, hoe heeft dit in een tijd als deze, opnieuw kunnen gebeuren? Voorzitter Tom Brink vertelt AT5 over de gevolgen.

”Wij vragen ons af hoe dit zo uit de hand heeft kunnen lopen,” vertelt Brink. ”Wij houden altijd contact met de disputen. Zij sturen ons draaiboeken en vervolgens gaan wij langs om te controleren of alle activiteiten echt zo zijn ingepland. Achteraf praten we ook met de eerstejaars om te kijken of wat zij zeggen en hebben ervaren overeen komt.”

Dat deze ontgroening in het buitenland plaatsvond, maakte het voor de bestuurders wat lastig om zicht te houden op wat er daadwerkelijk gebeurde. ”Het ontneemt om het fysiek te controleren en zij hebben zich helaas misdragen.” Jammer, want de reputatie van studentenverenigingen is al niet zo best.

De afgelopen jaren waren studentenverenigingen steeds vaker onder vuur vanwege misstanden. Zo werden vrouwen vorig jaar zomer bij de Amsterdams Studenten Corps nog uitgemaakt voor ‘sperma-emmers’ en ‘hoeren’. Het OM heeft inmiddels over dit incident laten weten dat de heren niet strafbaar zijn. De aangifte tegen de studentenvereniging is ook geseponeerd.

Volgens Brink van L.A.N.X. wordt er nu veel aandacht besteed aan het voorkomen van incidenten. ”Het staat hoog op onze agenda. Wij vinden ook dat, juist in deze tijd, mensen verantwoordelijkheid moeten nemen.”

Gerelateerd

  • Deze namen mag je je kind niet geven in Nederland

  • Mishandelde vrouwen krijgen gratis tattoo

  • Finalisten TEDxAmsterdamWomen Startup Award 2016 bekend

  • Werkend Nederland viert de kracht van diversiteit