In de spotlight! Danicha Leliveld

Danicha is net afgestudeerd als grafisch ontwerper aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag met een eindexamenproject dat voorkomt uit onderzoek naar ‘meisjescultuur’. Ze is oprichtster van Girlism: een beweging zonder negatieve beeldvorming.

Danicha (22) over de opvallende bevindingen tijdens haar onderzoek naar meisjescultuur: “In het beginstadium van mijn onderzoek heb ik gezocht naar een begrip om een door vrouwen gedomineerde samenleving aan te duiden. Toen ik ‘matriarchy’ intikte op Google werd mij door de zoekmachine de volgende vraag gesteld: Bedoelt u soms ‘patriarchy’? ‘Matriarchy’ staat voor een samenleving gericht op moeders en de daarbij horende ‘maternal values’ . Dit in tegenstelling tot ‘patriarchy’, een samenleving gedomineerd door mannen.”

Girlism
Ze vervolgt: “Ook feminisme is een woord met een enorme geschiedenis. Het woord is helaas besmeurd geraakt met negatieve beeldvorming.” Dit was voor Danicha reden om haar eigen beweging te starten: Girlism. “Een beweging zonder die negatieve beeldvorming maar wel voortbordurend op het zelfde doel: gelijkheid tussen vrouwen en mannen door middel van empowerment.”

Danicha heeft voor het woord ‘girl’ gekozen, omdat ‘matriarchy’ over moeders gaat. “Niet elke vrouw is een moeder. Girl is niet leeftijdsgebonden. Elke vrouw is een girl.” De gedachtegang van Girlism is meegenomen in haar eindexamenproject, dat de vorm van video draagt.

Meisjesslaapkamer
Ter introductie van haar nieuwe beweging heeft Danicha een video gemaakt waarin een meisjesslaapkamer centraal staat. “Een meisjesslaapkamer is de plek waar meisjescultuur het meest zichtbaar is en waar deze zich ook sterk ontwikkelt. Het is voor meisjes een eigen wereld.”

“Ik wil meisjes door middel van dit project de volgende boodschap meegeven: Voel je gesterkt en geïnspireerd na het zien van deze video. Ik wil dat meisjes zich ‘empowered’ voelen. Ook wanneer ze selfies maken en deze vervolgens bewerken, geld heel belangrijk vinden of er geen waarde aan hechten, stoer zijn – of juist niet, een vrouwelijk of een atletisch lichaam hebben, een boeken-nerd zijn of een mode-meisje, een hoofddoek of een petje dragen, kort haar of lang haar hebben. Kortom: Het maakt niet uit wat voor soort meisje je bent, zo lang je maar de baas bent over je eigen leven.”

Haar expositie is van 4 juli tot 9 juli op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag te bekijken.
Meer over Danicha weten? Dit is haar website!

Gerelateerd

  • Familierechtadvocaat en mediator Sarah Köller

  • Met deze tips bescherm jij je lippen in de winter

  • In de spotlight: Daphne Feller van BrainExplainers

  • Impact van overgang en levensstijl op het vrouwenhart