In de spotlight: Rachel en Joanne van The Night Nanny
Hoera, er is een baby geboren! Naast de enorme vreugde die kersverse ouders voelen, staat hen na een tijdje ook een gebroken slaapritme te wachten dankzij de vele flesjes, poepluiers en nachtelijke huilbuien. Rachel Heikamp en Joanne van Altena hebben hiervoor de ultieme oplossing bedacht: The Night Nanny.
“Kun je ook niet ’s nachts blijven misschien?” grapte een moeder, nadat Rachel een avondje op haar slecht slapende kindje had gepast. Toen ging er een belletje rinkelen. In landen zoals de Verenigde Staten en Engeland bestond het concept van een nachtoppas al, maar in Nederland was er nog niks over te vinden. “Ik bleef met het idee rondlopen, wetende dat ik er ooit iets mee wilde doen. Samenwerken met iemand leek me het leukst, zo kun je elkaar enthousiasmeren”, vertelt Rachel.
“Durven we dit wel aan?”
Vertrouwen in elkaar is heel belangrijk, als je met zijn tweeën een onderneming wil starten. Hoe weet je dat het écht goed zit? “In 2015 ontmoette ik Rachel tijdens een traject van de Upstarter. Dat is een training gericht op het ondernemerschap en het ontdekken van je kwaliteiten. We kennen elkaar eigenlijk nog maar een jaar, maar toch voelt het alsof we elkaar al veel langer kennen. Dat vertrouwde gevoel was er al heel snel”, vertelt Joanne. “Het was met name de herkenning die ons samen bracht. We zijn beiden energiek en ondernemend en we hebben allebei een duidelijke toekomstvisie; we willen een zinvolle bijdrage leveren aan de maatschappij. We zochten naar werk waar we enthousiast van werden en dat we, als allerbelangrijkste, met ons gevoel deden. In al die dingen zaten we zó op één lijn. Waarom pas over een jaar beginnen als het ook nu kan? En dus besloten we meteen te beginnen met The Night Nanny. Toen hebben we elkaar even goed aangekeken: durven we dit wel aan? Op dat moment beseften we dat de training van Upstarter ons wel degelijk verder had gebracht; we durfden te kiezen. Onze liefde voor kinderen en het oppassen was, en is, ontzettend groot en zo was daar de beslissing. Een overduidelijke ‘ja’.”
De nachtdienst van het ouderschap
In het holst van de nacht op een baby passen is natuurlijk anders dan op klaarlichte dag. “Het is een kwestie van even wennen”, vertelt Rachel. “Nu is het niet zo dat we constant wakker moeten blijven. Het gezin is bij ons juist verplicht een slaapplek voor de nanny te regelen. Dat kan een bank zijn of een bed, bij de baby op de kamer of elders in het huis. De nanny heeft zo de mogelijkheid te slapen gedurende de uren dat de baby dat ook doet.” Terwijl de ouders vredig verder slapen, vervult The Night Nanny dus de ‘nachtdienst’ van het ouderschap. “Wanneer de nanny bij de baby op de kamer slaapt, zal de nanny door de baby gewekt worden wanneer dat nodig is. De babyfoon doet zijn werk als de nanny niet vlakbij de baby slaapt.”
Bekend staan als begrip
Omdat The Night Nanny pas net een jaartje bestaat, hechten Rachel en Joanne veel waarde aan meningen en feedback van ouders. “Klanten vinden het allemaal een erg interessant concept en omdat we nog maar net zijn begonnen, vinden ze het leuk om met ons mee te denken. Laatst werden we gevraagd om een week de nachten over te nemen voor een gezin met een baby met een medische achtergrond. Deze opdracht gaf ons erg veel voldoening en dankbaarheid. Het gezin was al maanden nauwelijks aan slaap toegekomen en dankzij onze hulp hebben zij een week lang bij kunnen slapen.”
Grote toekomstplannen hebben de ondernemende meiden. “We willen dé oplossing worden voor het probleem van de huilbaby, bekend staan als een begrip. Het is nu nodig dat we moeten praten met partijen die zo dicht mogelijk bij de bron staan; consultatiebureaus, huisartsen, kraambureaus, ziekenhuizen, gemeenten en zorgverzekeraars. We willen ernaar toe groeien dat onze zorg door de zorgverzekeraar wordt gedekt. Zo willen we in de toekomst niet alleen toegankelijk zijn voor hoogopgeleide ouders, maar ook voor ouders die onze dienst niet zelf kunnen bekostigen.”